MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Дитинство під прицілом — підсумки тижняХитрі партизани та рейковий опір – дайджест російських протестівГеноцид у Маріуполі. Військові дії Росії в УкраїніЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 63. Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.02.2021 ‒ 28.02.2021 Частина 4 «Меморіал» не можна закрити – це потреба у правді про трагічне минуле: заява українських правозахисних організаційЗаконопроєкт про СБУ порушує стандарти прав людини та потребує коригування – заява правозахисних організаційСелянину допомогли стати власником земліАналіз виконання рекомендацій щодо пенітенціарної системи, наданих Україні Європейським комітетом з запобігання катуванням з 1998 рокуІмператив толерантності – витоки і становленняРішення ЄСПЛ у справі Сукачов проти УкраїниВкотре про новітній український конституціоналізмСкасування державою права власності: погляд ЄСПЛ (оновлене)Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 212 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 11.02.2019 – 15.02.2019Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 211 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 04.02.2019 – 08.02.2019Про цензуру (з приводу перевірки на відповідність Конституції України окремих положень законів України «Про кінематографію» та «Про телебачення і радіомовлення»)Statement of NGOs from different countries regarding the possible election of a Russian representative as a President of InterpolЗаява громадських організацій різних країн з приводу можливого обрання представника Росії Президентом ІнтерполуЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 184 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 09.07.2018 – 13.07.2018Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 157 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 26.12.2017 – 29.12.2017Звернення Правозахисного порядку денного

Відкритий простір: крок на шляху до відкритості міської влади

20.12.2007   
Юрій Чумак

Представники Луганської громади 15 грудня розглядали питання, як забезпечити прозорість при розподілі земельних ресурсів.

Громадська організація «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» (СГЦІ) організувала семінар – відкритий простір на тему «Луганська влада – Луганська громада: як забезпечити прозорість, підзвітність, відповідальність при розподілі земельних ресурсів громади».

Захід проводився в рамках проекту «Народна земля», що здійснюється за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Мета цього проекту – шляхом підтримки та консолідації зусиль ініціативних груп, які протистоять незаконним забудовам, сприяти дотриманню органами місцевого самоврядування м. Луганська принципів законності та відповідальності перед міською громадою щодо розподілу земельних ресурсів міста.

З метою захисту прав мешканці об’єднуються у ініціативні групи та вдаються до активних методів захисту власних прав та інтересів – написання звернень, проведення мирних акцій протесту, судових позовів тощо. Втім, дії місцевих активістів по захисту земельних інтересів громади, як правило, є низько результативними. Вони погано сплановані, методологічно слабкі і носять спорадичний характер. Хибна тактика боротьби, незнання правових норм, призводять до затягування вирішення порушених проблем, а іноді взагалі унеможливлює їхнє подальше вирішення на користь громадських інтересів.

Тому дії ініціативних груп щодо захисту земельних інтересів міської громади потребують методичної, юридичної та інформаційної підтримки. Саме таку допомогу і покликаний надати проект «Народна земля».

В якості основних компонентів проекту заплановано:

1)  створення коаліції ініціативних груп та громадських організацій, зацікавлених у контролі діяльності Луганського міськвиконкому та міської ради у сфері розподілу земельних ресурсів;

2)  моніторинг  взаємодії органів місцевого  самоврядування  та  ініціативних груп, які порушують питання справедливого та законного розподілу земельних ресурсів міста;

3)  громадська кампанія за прийняття й впровадження локальних нормативно-правових актів, які дозволятимуть ініціативним групам бути більшою мірою залученими до прийняття рішень і використовувати існуючі механізми участі громадськості у відстоюванні порушених прав;

4)  правова допомога, інформаційна та методична допомога ініціативним групам.

Першим заходом цього проекту і став відкритий простір, що відбувся 15 грудня 2007 р. У ньому прийняли участь представники громадських організацій, ініціативних груп, ЗМІ, депутати міської та районних рад Луганська.

Протягом кількагодинних обговорень, які подекуди були доволі гострими (але виявилися досить продуктивними), народилося 5 ідей, що в подальшому можуть стати основою для майбутніх напрямків діяльності громадських активістів Луганська:

1. Забезпечення моніторингу виконавчої влади та запровадження морально-етичних стандартів у її діяльності.

2. Створення коаліції ініціативних груп та громадських організацій для прийняття Положення «Про участь громадськості у питаннях виділення землі».

3. Відповідальність депутатів органів місцевого самоврядування.

4. Місцевий референдум як механізм впливу на місцеву владу.

5. Лікбез із законодавства з даної тематики.

В реалізації тих проектів, які будуть втілюватися в життя за результатами Open Space, організатори семінару гарантують всіляку експертну та інформаційну підтримку. Як зазначив наприкінці заходу фасилітатор семінару Андрій Клімішин, відкритий простір дає можливість людям зрозуміти, що дуже багато залежить від них. Будь-який довгий шлях починається з самого малого кроку. Отже, головне – не боятися його зробити.

Можливо, цей семінар і став тим першим кроком. І завдяки активній громадській діяльності громадськість Луганська змусить чиновників працювати більш прозоро та відповідально. Навіть у таких традиційно «закритих» питаннях, як розподіл землі.

Інформація для роздумів:

У серпні 2007 р. проект «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції «Гідна Україна» провів опитування громадської думки жителів України щодо сприйняття стану корупції у сфері земельних відносин. Виявилось, що переважна більшість опитаних – 90,7 % – вважають, що в установах, які займаються процесами приватизації та виділення землі, корупція є поширеною.

 

Дивись також:

Луганский горсовет: кому землю отвели – никому не скажем мы

Как бороться с незаконной застройкой? Мнение юриста

Як я побував у «відкритому космосі»

 

ФОТО Юрія Чумака

 Поділитися