MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкрите звернення Гельсінської спілки з прав людини з приводу порушень прав дитини

22.01.2008    джерело: www.helsinki.org.ua
Іванк Кейван зазнав значних ушкоджень через безвідповідальність державних посадових осіб та органів

Відкрите звернення

до Уповноваженого Верховної ради України з прав людини

Ніни Карпачової та Генеральної прокуратури України

щодо захисту прав Івана Кейвана

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) звертається до Вас з вимогою захисту прав і проведення ефективного розслідування трагічного випадку, що трапився ще 6 червня 2004 року з 9-річним Іваном Кейваном у селі Підпечери Тисменицького району Івано-Франківської області.

Нещасний випадок стався на розташованій на території села Підпечери трансформаторній підстанції 35/10 кВ (власник – ВАТ «Прикарпаття-обленерго»), що є об’єктом підвищеної небезпеки. Безпосередньо в охоронній зоні функціонував «стихійний» дитячий футбольний майданчик. Вхід на територію підстанції всупереч усім вимогам техніки безпеки був вільний (хвіртка була незамкнена). І коли м’яч залетів на територію підстанції (як це було багато разів і до нещасного випадку) -  хлопець зайшов на територію підстанції і був уражений високовольтним струмом.

У результаті цього опіками було покрито до 80 % поверхні його тіла, 55 % становили глибокі опіки ІІІ А-Б – ІV ступеня голови, шиї, тулуба та обох верхніх кінцівок. З ділянками обвуглення – на грудній клітині, спині та обох плечах, з опіком дихальних шляхів тяжкого ступеня та отруєнням чадним газом.

Виходячи з інформації, яка біла надана УГСПЛ родичем постраждалого – його дідусем Кейваном Василем Івановичем – за цим фактом не було проведено не тільки ретельного розслідування, а навпаки – дев’ятирічного  хлопця Івана Кейвана звинуватили у незаконному проникненні на територію об’єкта підвищеної небезпеки. Посадові особи не вбачають своєї вини і досі стверджують, що нещасний випадок стався з вини виключно дитини.

За словами заявника, документи стосовно нещасного випадку були сфальсифіковані таким чином, аби власник об’єкта підвищеної небезпеки міг уникнути відповідальності за свою бездіяльність та неналежне виконання обов’язків, передбачених Законом «Про об’єкти підвищеної небезпеки».

Родичів потерпілого було позбавлено права участі у розслідуванні нещасного випадку: не допустили до участі у проведенні технічної експертизи, не було розглянуто жодного звернення, скарги, клопотання потерпілої сторони, не були взяті до уваги надані потерпілою стороною докази.

До цього часу прокуратура жодним чином не відреагувала на звернення родичів потерпілого.

Досі в кримінальній справі відсутній Протокол огляду місця події. Немає жодних фотографій, ескізів, які свідчили б про технічні обставини, які призвели до ураження електричним струмом 9-ти річного потерпілого.

Замість ретельного розслідування всіх обставин справи було незаконно винесено три постанови про відмову у порушенні кримінальної справи, а також дві постанови про закриття кримінальної справи № 260/599, що таки були порушені. Вказані постанови були скасовані судом.

Четвертий рік прокуратурою не виконується постанова Тисменицького районного суду від 05.10.2004 року про експертизу акту по формі ФНТ від 07.06.2004 року про даний нещасний випадок.

Наслідком такої бездіяльності є відсутність будь-якої компенсації завданої шкоди та допомоги постраждалому хлопцю. Його важке лікування здійснюється коштом батьків.

З огляду на це, вимагаємо застосувати надані вам законодавством повноваження для забезпечення належного, швидкого та ефективного розслідування цього трагічного випадку, а також поновлення прав Івана Кейвана через виплати необхідних компенсацій і забезпечення належного лікування.

З повагою,

Володимир Яворський

Виконавчий директор УГСПЛ

 Поділитися