MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Презентація видань, виданих в рамках проекту «Право на охорону здоров’я»

26.05.2008   
Інна Сухорукова, Харківська правозахисна група

Як відомо, медична галузь в Україні, на відміну від інших європейських країн, не відповідає сучасному рівню медицини;зважаючи на те, що за статистичними даними показники смертності в нашій країні найвищі в Європі, а тривалість життя найнижча – ми вважаємо, що на сьогоднішній день захист прав пацієнтів є одним із найбільш пріоритетних напрямків правозахисної діяльності.

Протягом 14 років Харківська міська робоча група Міжнародного Товариства Прав Людини – Українська Секція та Харківська правозахисна група проводять моніторинг якості призову, медичного законодавства, якості надання медичної допомоги в закритих та відомчих закладах. Ми маємо групу медичних та юридичних експертів, які безпосередньо займаються скаргами, що надходять до нас. Особливо часто порушення прав пацієнтів ми спостерігаємо у закритих медичних закладах та у відомчих установах. Декілька скарг, які Харківська правозахисна група виграла у Європейському суді, стосувалися якості медичної допомоги у системі виконання покарань.

На розгляді у вітчизняних судах знаходяться скарги, ініційовані співробітниками Харківської робочої групи МТПЛ-УС та Харківською правозахисною групою через порушення прав на кваліфіковану медичну допомогу військовослужбовців.

21 травня Харківська правозахисна група разом з робочою групою МТПЛ-УС презентувала нові видання, підготовлені в рамках Проекту «Права на охорону здоров’я в Україні – права пацієнтів і лікарів». В презентації видань взяли участь: експерт ХПГ з питань медичного права Андрій Роханський, завідуюча громадською приймальнею ХПГ Людмила Клочко, Заступник головного редактора бюлетеню «Права людини» Інна Сухорукова, керівник робочої групи МТПЛ-УС Майя Крюкова.

В рамках презентації були представлені  видання: «Пам’ятка пацієнта», монографія «Право на медичну допомогу в Україні – 2007».

«Пам’ятка пацієнта» – це витяги із законодавчих актів, які стосуються медицини, з поясненнями для пацієнтів, яким чином вони можуть користуватись цими нормами. «Пам’ятка пацієнта» буде розповсюджена в медичних закладах Харківської області.

У книзі «Право на медичну допомогу в Україні – 2007» не тільки аналізується чинне медичне законодавство, описуються права пацієнтів та лікарів, а й надаються конкретні приклади рішень Європейського Суду з прав людини, які визнали порушення фундаментальних прав людини в Україні внаслідок ненадання медичної допомоги.

Крім того, подається аналіз законопроектів стосовно реформування галузі і про права пацієнтів, які знаходяться на розгляді у Верховній Раді.

Під час презентації був представлений документальний фільм «Ви праві», присвячений захисту прав пацієнтів. Фільм створений на матеріалах звернень до громадської приймальні ХПГ осіб, які вважали, що їх права на якісне медичне лікування порушені.

Фільм присвячено проблемі захисту прав пацієнтів та створено на матеріалах звернень до громадської приймальні Харківської правозахисної групи. Протягом двох останніх років співробітниками цієї організації проводився моніторинг звернень людей, які вважали, що їх права в галузі медичного законодавства були порушені. Цей моніторинг промовисто свідчить про те, що таких звернень дуже й дуже мало. Чому? Відповідь на це питання – тема окремої непростої розмови. Але основні причини очевидні.

По-перше, люди не знають про саму можливість захисту своїх прав, не мають інформації про те, куди й до кого звертатись.

По-друге, якщо така інформація їм відома, вони не вірять в те, що їх права хтось може захистити, що спеціалісти будуть розглядати їхню справу, причому розглядати справедливо та відповідно закону.

По-третє, не у всіх вистачає сил відстоювати свої права  продовж декількох років.

Тому нам здається важливим підняти саме цю проблему – проблему усвідомлення людиною  можливості і необхідності захищати себе, відчуваючи, що її власні права порушені!

Фільм складається з трьох окремих сюжетів:

історія школяра, якого побили міліціонери, а в лікарні відмовлялись зробити рентген;

справа пенсіонера, котрий отримав травму під час операції;

жахлива історія породілля, що не отримала належної медичної допомоги, і тому її дитина загинула, проживши лише декілька місяців.

На жаль, не одна із справ на сьогоднішній день не має так званого «хеппі енду», хоча кожною з них вже давно займаються адвокати та спеціалісти ХПГ. 

Харківська міська робоча група Міжнародного Товариства Прав Людини – Українська Секція та Харківська правозахисна група мають надію, що представлені матеріали будуть корисними і пацієнтам, і лікарям, і журналістам.

 

 Поділитися