MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Громадські організації вимагають створити Конституційну асамблеюЕксперт Венеціанської комісії: не варто політизувати зміни до конституціїПарламентська асамблея НАТО визнала злочини РФ проти України геноцидом і засудила рашизмГенасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо компенсації Україні збитків від російської агресіїКонституція, конституційна доктрина, конституційний процес і війнаГенеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо прав людини в КримуКСУ: Неможливість перегляду довічного ув’язнення неконституційнаГенасамблея ООН ухвалила резолюцію по КримуКонституційна скарга на довічнеКонституційна комісія: Проект Розділу II Конституції УкраїниГенеральна Асамблея ООН підтвердила територіальну цілісність УкраїниКонституційна законотворчість та конституційний процес в Україні – 2009-2010 ррЛойтхойзер-Шнарренбергер: Влада не зробила все можливе, щоб розкрити справу ГонгадзеПарламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію про ГолодоморНової Конституції не буде?Декларація Громадянського конституційного комітетуШляхом народовладдя чи знову по граблях?Зниклі без вісті особи в Європі: проблема поза увагоюЧому і навіщо Громадянська Асамблея України?Євген Захаров: Інтерв’ю Телекритиці про Громадянську асамблею України

Нова Конституція: Позиція громадянського суспільства

22.06.2008    джерело: www.maidan.org.ua
Резолюція Громадянської Асамблеї України (проект)

Ми, учасники Другої Громадянської Асамблеї України, констатуємо, що критичні застереження, висловлені Першою Громадянською Асамблеєю України рік тому, справдились. Влада й опозиція не прислухалися до вимог та пропозицій громадських організацій України, політична криза не лише поглибилась, а й переросла у тривалу політичну нестабільність.

Дострокові вибори виявились тимчасовим компромісом й не стали поштовхом до системних суспільно-політичних та соціально-економічних змін. Процес конституційної реформи, про який так багато говорилося політиками різних таборів, перетворився на предмет політичних маніпуляцій заради досягнення окремими політиками та політичними силами приватних короткотермінових цілей. Ігнорування правових норм набуло загрозливих масштабів, стало повсякденним. Це веде до деградації правової системи країни, загрожує свободі, безпеці та життєдіяльності громадян, а відтак може призвести до руйнації української державності.

На цей час, зазначені вище кризові явища набули чітких і системних ознак прямої загрози для подальшого розвитку суспільства та існування Держави.

Тому ми, учасники Другої Громадянської Асамблеї України, усвідомлюючи відповідальність перед усіма громадянами України, заявляємо:

Конституція – це основа розвитку суспільства та будівництва держави, від неї залежить буття кожного громадянина. Конституція має бути справжнім суспільним договором між громадянами, а не тимчасовим компромісом політиків чи кланів. Нікому не дозволено привласнювати собі виняткове право народу у республіці – право на установчу владу. Ніхто з політиків не має права використовувати політичну кризу та нестабільність задля просування кланових версій конституційної реформи.

Ми вимагаємо від Президента України, інших вищих органів влади, провідних політиків та посадових осіб:
• Припинити маніпулятивні спроби внесення змін до Конституції похапцем, без широкого громадського обговорення та впровадження інституту установчої влади до часу вирішення політичної кризи.
• Повернутися до визнання та виконання чинної Конституції та законів України, насамперед – створення чесної, справедливої та прозорої судової системи, як запоруки прав та свобод громадян.
• Ухвалити такі зміни до Конституції або спеціальний Закон, які передбачатимуть скликання установчих зборів – Конституційної Асамблеї для розробки та ухвалення нової Конституції України, делегати якої обиратимуться на прямих виборах та не матимуть права обиратись чи призначатись до вищих органів державної влади протягом 10 років.
• Терміново ухвалити нове виборче законодавство, законодавство про референдум та законодавство про політичні партії, що передбачатиме радикальне покращення якості політичного процесу в Україні. Це – впровадження системи «відкритих» (преференційних) виборчих списків на всіх рівнях, часткове повернення мажоритарної системи на виборах до місцевих органів влади, а також деталізація норм внутрішньопартійної демократії та посилення відповідальності депутатів перед виборцями.

Ми доручаємо секретареві ОК ГАУ надіслати текст Резолюції, у відповідності до законодавства про звернення громадян, Президенту, Прем’єр-міністру, Голові Верховної Ради, керівникам парламентських фракцій з вимогою висловити своє ставлення до наших вимог, забезпечити моніторинг і широке оприлюднення їх відповідей.

Ми вважаємо, що нова Конституція має гарантувати:
• дійсну непорушність прав та свобод людини у відповідності до Європейської конвенції захисту прав людини й основоположних свобод;
• впровадження і реалізацію принципу верховенства права;
• реальну можливість ефективного саморозвитку українського суспільства, формування здорової, інтелектуальної та культурної нації;
• європейську управлінську модель влади разом з дієвими механізмами відповідальності органів влади та посадових осіб перед громадянами;
• ефективний адміністративно-територіальний устрій, який ґрунтується на демократичній децентралізації публічної влади;
• реформовану некорумповану судову систему;
• інституціоналізацію механізмів громадянського контролю за владою.

Ми будемо домагатись виконання своїх вимог усіма законними засобами та проводити активну громадську діяльність, зокрема:
• вести моніторинг всіх гілок влади задля ефективного діалогу громадськості та влади з питань конституційної реформи та подолання політичної нестабільності;
• активно залучати громадські організації усіх регіонів України до участі в процесі конституційного реформування;
• проводити просвітницькі заходи й кампанії громадського впливу;
• активно впливати на позитивні зміни у регіональній політиці, а також відстоювати інтереси місцевих громад при ухваленні політичних рішень на центральному рівні;
• забезпечувати громадський контроль роботи органів влади та політичних сил;
• захищати права і свободи людини і громадянина.

Громадяни, створімо нову Конституцію та реформуймо країну разом!

 Поділитися