MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

США визнали Голодомор голодним геноцидом

25.09.2008    джерело: news.liga.net

Палата представників конгресу США виступила із засудженням сталінського "голодного геноциду - Голодомору" в Україні в 1932-1933 роках і ушанувала пам’ять його жертв у зв’язку з 75-річницею трагедії, що виповнюється в цьому році.

"Іосиф Сталін та його оточення здійснили в 1932-1933 роках геноцид проти українців", - йдеться в тексті, затвердженому палатою резолюції, співавторами якої виступили 29 американських конгресменів на чолі з співголовою наявної в палаті представників "Фракції в підтримку України", конгресменом-демократом Сандером Левіним.

У документі повідомляється, що "комісія США з голоду в Україні, сформована 13 грудня 1985 року, провела дослідження з метою розширення обізнаності і розуміння в світі українського голодного геноциду (Голодомору) в 1932-1933 роках і дійшла висновку, що його жертви загинули голодною смертю внаслідок штучно створеного голоду".

"Майже 10 мільйонів українців загинули з 1932 по 1933 роки по волі тоталітарного сталіністського уряду колишнього Радянського Союзу, який навмисно створив в Україні голод у спробі зламати опір цієї країни проти колективізації і комуністичної окупації", - йдеться у документі.

У законопроекті наголошено, що "радянський диктатор Сталін наказав закрити кордон України, щоб від штучно створеного голоду ніхто не зміг врятуватися і щоб не допустити надання тим, хто голодує, будь-якої міжнародної допомоги". "Конгрес США скорботно відзначає 75-у річницю українського голодного геноциду і виражає своє найглибше співчуття сім’ям жертв, а також тим, хто пережив цю трагедію", - йдеться у тексті документа.

Конгрес США "засуджує систематичні порушення радянським урядом прав людини, враховуючи право на самовизначення і свободу слова українського народу". Також конгрес виступає за "поширення інформації про український голодний геноцид для розширення обізнаності в світі про цю штучно створену трагедію", а також підтримує зусилля України в сфері демократичних і ринкових реформ, щоб Україна "могла реалізувати свій потенціал як важливий стратегічний партнер США в цьому регіоні світу", - викладено в резолюції, яку цитує "Українська правда".

 Поділитися