MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Кіровограді заарештовано членів злочинного расистського угруповання

07.10.2008   

У Кіровограді працівниками Управління СБУ в області викрито діяльність расистського угруповання, члени якого планували серію терактів біля приміщення хоральної синагоги, а також побиття євреїв та інших осіб неслов’янської національності.

Як передає УНІАН, про це сьогодні під час брифінгу повідомив начальник відділу захисту національної державності УСБУ в Кіровоградській області Сергій Ткачук.

За його словами, очолював угруповання мешканець Кіровограда 1971 року народження, який має фахову юридичну освіту і свого часу був звільнений з лав правоохоронних органів за непрофесійність. Расист шукав прибічників за допомогою мережі Інтернет, де, спілкуючись на різних форумах, закликав до знищення представників єврейської національності.

"За короткий період він згуртував навколо себе 14 молодих людей віком 18-20 років. Усі вони студенти навчальних закладів Кіровограда. Члени угруповання ідеологічно готувались до злочинів, вивчаючи літературу часів фашистської Німеччини та твори Адольфа Гітлера. Крім того, під прикриттям діяльності легальних патріотичних організацій ватажком систематично проводились вишколи та виїзди на місце колишньої ставки фюрера у Вінницькій області", - поінформував Ткачук.

Він зазначив, що расисти виготовляли для подальшого поширення листівки, які принижують гідність євреїв. Державний комітет України у справах національностей та релігій вже визнав зміст і форму листівок неприпустимими для розповсюдження і такими, що можуть бути предметом розгляду в суді.

Як повідомив Ткачук, матеріали справи передано на розгляд в прокуратуру Кіровограда. Факти, викладені у справі, містять ознаки злочину, передбаченого ст. 161 Кримінального кодексу України і визначають покарання у вигляді ув’язнення до 5 років.

"Зараз усі члени групи припинили свою злочинну діяльність і перебувають під наглядом працівників Служби безпеки, вони проходять дослідчу перевірку в прокуратурі. Вже встановлено, що саме ці молоді люди причетні до побиття в лютому цього року громадянина Палестини лише з расистських спонукань", - підкреслив представник СБУ.

Нагадаємо, що у березні столичні правоохоронці затримали двох 16-літніх підлітків, яких підозрюють у вбивстві громадянина Республіки Конго в Шевченківському районі Києва. Затримані належать до неформальної організації скінхедів.

Як повідомлялося, 27 січня 2007 року в Києві невідомими був звірячо вбитий громадянин Конго 1989 року народження. На його тілі виявили 10 ножових поранень в області голови, шиї, грудної клітки і спини.

 Поділитися