MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Комітет виборців: кампанія буде брудною

16.10.2008    джерело: www.bbc.co.uk
За словами голови КВУ, передвиборча кампанія буде некрасива, брудна і постійно все буде оскаржуватися в судах. Але на дільницях особливих проблем, крім можливого підкупу виборців ми не матимемо.

Традиційно говорять, що позачергові вибори дуже дорогі і позначаться на кишені кожного українця. Наскільки біднішими стануть українці? Що дешевше – проводити вибори чи не проводити? Про це Світлана Пиркало розмовляла з Олександром Черненком, головою комітету виборців України.

Олександр Черненко : Звичайно, це міф, що вибори дорогі. Не відчув бюджет виборців проведення попередніх виборів. Зараз за підрахунками ЦВК треба 417 млн гривень, минулі вибори коштували 370 млн, але з урахуванням інфляції це співмірні суми. Тобто це, будемо говорити відверто, в рамках бюджету не така вже й велика сума. Це десь по 7 гривень з кожного виборця. Я думаю, що ціна демократії має бути набагато більша, а просто, параліч парламенту і перманентна політична криза коштують набагато дорожче. Інше питання – чи вирішать ці вибори цю кризу? Головне, щоб ці гроші були вчасно виділені і вибори могли організовуватися.

Бі-Бі-Сі: Кажуть також, що, можливо, явка буде під загрозою, що люди настільки розчарувалися, що можуть просто не прийти на виборчі дільниці, що буде холодно і т. ін. Що ви скажете з цього приводу?

Олександр Черненко : Зараз є ініціатива цей поріг явки зняти, і, я вважаю, це правильно, тому що це анахронізм – у всьому світі нема явки і ходить набагато менше 50%.

Бі-Бі-Сі:   Ну , не набагато... Все-таки більше ходить, ніж половина.

Олександр Черненко : Я думаю, що однозначно прийде більше, ніж 50%. Це буде 60%, максимум – 65%, звичайно, не 75%, які ходять зазвичай. Але люди в Україні, які можуть бути навіть проти виборів, в разі, якщо їхні політичні сили будуть брати участь у виборах, то вони прийдуть, або навіть проголосують проти всіх. Остання соціологія давала до 11%, які готові зараз проголосувати проти всіх, але прийти на вибори. Це дуже велика цифра, до виборів вона, звичайно, впаде майже вдвічі, але тенденція небезпечна. Те, що люди прийдуть на вибори – в цьому сумніватися не варто.

Бі-Бі-Сі: Завжди перед виборами лякають фальсифікаціями. Цього разу кажуть, що вони будуть ще більшими, ніж минулого разу. Яка ваша думка?

Олександр Черненко : Дійсно, так кажуть перед кожними виборами, але все залежить від партій, як вони введуть своїх людей у комісії. Інша проблема – це те, що, дійсно, вибори будуть дуже погано організовані, вони будуть проводитися в умовах певного хаосу. І ми, звичайно, матимемо багато неприємних речей під час кампанії, агітації. Це так звана “джинса”, проплачені матеріали в ЗМІ. Після київських виборів ми не виключаємо масового застосування підкупу виборців окремими політичними силами. Якщо говорити про можливість фальсифікацій на дільницях в день голосування, то після 2004 року таких масових, системних в Україні не було, і їх дуже важко реалізувати на практиці. Передвиборча кампанія буде некрасива, брудна і постійно все буде оскаржуватися в судах. Але на дільницях особливих проблем, крім можливого підкупу виборців ми не матимемо.

 Поділитися