MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Росія трактує Катинську справу за законами... СРСР

29.01.2009   
Верховний суд залишив без зміни рішення декількох нижчих судових інстанцій, ухваливши, що до подій 1940 року повинен застосовуватися радянський кримінальний кодекс, прийнятий в 1926 році. Відповідно до норм цього кодексу, на злочини поширювався строк давнини в 10 років.

Військова колегія Верховного суду РФ визнала законним рішення Московського окружного військового суду про припинення розслідування справи про розстріли полонених польських офіцерів у Катинському лісі в 1940 році. Родичі загиблих безуспішно домагалися в судах перегляду рішення прокуратури про відмову в розслідуванні цих подій, для того, щоб установити, чи не були вони актом геноциду.

Могили з тілами польських офіцерів були знайдені ще в 1943 році, коли ці місця перебували під нацистською окупацією. Нацистська пропаганда відразу вхопилася за цей факт масового розстрілу; але радянська влада наполягала, що розправу вчинили саме німці. Позиція радянської сторони залишалася такий аж до 1989 року, коли факт масових розстрілів польських полонених був визнаний. За словами члена ради науково-інформаційного і просвітительського центра "Меморіал"  -  автора багатьох книг з історії сталінізма Микити Петрова, в 2004 році російська прокуратура закінчила розслідування Катинської справи та визнала ці матеріали і результати розслідування таємними.

Верховний суд залишив без зміни рішення декількох нижчих судових інстанцій, ухваливши, що до подій 1940 року повинен застосовуватися радянський кримінальний кодекс, прийнятий в 1926 році. Відповідно до норм цього кодексу, на злочини поширювався строк давнини в 10 років.

Cуддя, оголошуючи рішення, зазначив, що "з архівних документів вбачається, що технічна комісія за участю польських представників Червоного Хреста при ексгумації тіл не ідентифікувала останки родичів заявників", а отже, немає й підстави "для твердження, що в результаті злочину була заподіяна смерть родичам заявників".

"Варто визнати надуманими доводи адвокатів про проведення генетичної експертизи потерпілих і неідентифікованих останків", - приголомшив присутніх суддя.

Тому, по логіці судді, "слідчі не повинні були визнавати заявників потерпілими й знайомити їх, іноземних громадян, з матеріалами справи під грифом "секретно".

Адвокат Ганна Ставицька, яка представляє інтереси 10 родичів загиблих, пообіцяла подати скаргу до Європейського суду з прав людини, де вже перебувають скарги двох поляків у зв’язку з "катинською справою".

29.01.2009

 Поділитися