MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Били прикладами зброї та ставили на колінаПід час окупації Бучі російський військовий наказав ідентифікувати усіх одягнених у чорне людей як ворогівСтрата зекаЄСПЛ визнав у справі українських довічників порушення права на справедливий судУстанови виконання покарань під час війниМоніторинговий візит до ДУ «Житомирська установа виконання покарань (№8)»Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 27 березня 2022 рокуОпис справ, які розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у першій половині 2021 рокуКрим, Донбас, домашнє насильство, – доповідь HRWКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у другій половині 2020 рокуКрізь терня до свободи словаЄврейське питання в УРСР: дискримінація в хрущовську епоху (1953–1964 рр.)Короткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту ХПГ у другій половині 2018 рокуКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у першій половині 2018 рокуРозстрільникиКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2017 роціЄвропейський суд з прав людини цікавиться здоров’ям молодої ромської жінки, яку тримають в СІЗО у ЖитомиріКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у першій половині 2017 рокуКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2016 р.Короткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічних справ ХПГ в першій половині 2016 р.

У Чехії представлено фільм про масові вбивства чехів на Житомирщині

25.02.2009    джерело: www.dw-world.de

Чеський історик Мечіслав Борак знайшов документи, які свідчать, що в 1937-38 роках радянські каральні органи розстріляли більше чотириста чехів і словаків. Найбільше – в Житомирі, де мешкала велика чехословацька громада.

За даними Мечіслава Борака, який працював в українських архівах, 28-го вересня 1938-го року в Житомирі розстріляно сімдесят сім чехословаків, а серед них – відомий військовий діяч Вілем Лобкович та не менш відомий полярник Ян Бржезіна. Завдяки знахідкам Мечіслава Борака, чимало чеських сімей довідалось, що сталося з їхніми родичами. Так, львів’янин Евжен Топінка, нарешті, дізнався, що його діда страчено сталінськими чекістами у Житомирі, що він не помер по війні у Сибіру, як твердили совєтські й українські інстанції.

У Житомирі чеський історик знайшов й місце масового поховання своїх земляків, яке – аби знищити сліди злочину – залили колись бетоном. Відкриття Мечіслава Борака та його колеґ спричинилося до появи документального фільму «Затаювані страти». Сценаристка Ленка Полакова сказала напередодні прем’єри, що українські чиновники без великої охоти співпрацювали з авторами стрічки.

Микола Шатилов

 Поділитися