MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Не інновація, а профанація

22.07.2009    джерело: www.ac-rada.gov.ua
Колегія Рахункової палати зробила висновок, що Мінпраці не забезпечило у 2008 році належне забезпечення виконання заходів із впровадження інноваційних технологій у виробництві технічних засобів реабілітації інвалідів

Інтеграція людей із особливими потребами у суспільство неможлива без забезпечення їх сучасними технічними засобами реабілітації підвищеної мобільності та якості. Тому питання поліпшення якості і розширення номенклатури технічних та інших засобів реабілітації, впровадження інноваційних технологій у їх виготовленні є актуальним та потребує відповідного нормативно-правового, організаційного і фінансового забезпечення з боку держави.

З цією метою запроваджено бюджетну програму "Впровадження інноваційних технологій у виробництві технічних засобів реабілітації інвалідів". На її виконання у Державному бюджеті України на 2008 рік було передбачено 100 мільйонів гривень. Головний розпорядник цих коштів - Міністерство праці та соціальної політики, виконавці бюджетної програми - промислове об’єднання "Укрпротез" і протезно-ортопедичні підприємства, що перебувають у сфері управління Мінпраці.

Рахункова палата провела аудит  ефективності використання цих коштів. За його результатами Колегія Рахункової палати під головуванням Валентина Симоненка зробила висновок, що Мінпраці не забезпечило у 2008 році належне нормативно-правове та організаційне забезпечення виконання заходів із впровадження зазначених технологій. Це призвело до неефективного використання коштів державного бюджету у сумі 63,4 мільйона гривень та відстрочило на невизначений термін досягнення соціального ефекту - забезпечення інвалідів якісними та сучасними протезно-ортопедичними виробами вітчизняного виробництва, а також не сприяло зниженню залежності виробництва засобів реабілітації інвалідів від іноземних сировини та комплектуючих.

Виконання бюджетної програми не відповідало інноваційному напряму, задекларованому в її назві, та супроводжувалося прийняттям Мінпраці необґрунтованих управлінських рішень. Порядок використання у 2008 році коштів, передбачених у державному бюджеті для впровадження інноваційних технологій у виробництво технічних засобів реабілітації інвалідів, не містив норм, які передбачають дотримання законодавства у сфері інноваційної діяльності.

Мінпраці не забезпечило обґрунтовані планування та розподіл коштів між підприємствами-виконавцями. Це призвело до довготривалого їх освоєння, утворення значних обсягів дебіторської заборгованості та затримки введення в експлуатацію придбаного обладнання.

У 2008 році жодним протезно-ортопедичним підприємством, що отримали бюджетні кошти на впровадження інноваційних технологій, технологічне обладнання загальною вартістю 99 мільйонів гривень не було введено в експлуатацію. При цьому 15 відсотків обладнання не відповідало переліку, визначеному бізнес-планами. За завищеною вартістю придбано обладнання на 7 мільйонів гривень. Впровадження у виробництво обладнання розпочато з березня 2009 року, налагодження технологій, виготовлення дослідних зразків та, відповідно, визначення їх ціни, заплановано лише на ІІІ - ІV квартали 2009 року.

Потужність придбаного підприємствами обладнання дозволяє забезпечити випуск протезно-ортопедичної продукції в обсягах, що у 4 - 10 разів перевищують потребу внутрішнього ринку. Водночас її реалізація на зовнішньому ринку є проблематичною, з огляду на існуючу конкуренцію та відсутність міжнародних сертифікатів. Це зумовлено тим, що Мінпраці не погоджувало перелік обладнання, яке закуповувалося підприємствами, та не аналізували його потужності.

Відсутність з боку Мінпраці та ПО "Укрпротез" належного внутрішнього контролю за виконанням бюджетної програми  спричинило використання бюджетних коштів з порушенням чинного законодавства  у сфері закупівель на суму 28,8 мільйона гривень. За цими фактами матеріали, за рішенням Колегії Рахункової палати, передано до Генеральної прокуратури.

Прес-служба Рахункової палати

 Поділитися