MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

КВУ висловив занепокоєння щодо демократичності виборчого процесу в Україні

20.10.2009    джерело: www.cvu.org.ua
КВУ констатує відсутність політичної волі у більшості учасників президентських перегонів на проведення демократичних, прозорих та чесних виборів з дотриманням українського законодавства, міжнародних стандартів та морально-етичних норм

19 жовтня у Києві відбулась прес-конференція Голови Правління Комітету виборців України Олександра Черненка, присвячена офіційному початку виборчої кампанії в України. В ході прес-конференції Голова КВУ, зокрема, зазначив наступне:

 

  • 19 жовтня в Україні офіційно розпочалася виборча кампанія по виборам Президента в України. Аналіз політичного процесу, який передував офіційному старту кампанії, засвідчив вкрай низьку якість політичної дискусії та дає невтішний прогноз щодо подальшого перебігу кампанії.
  • КВУ констатує відсутність політичної волі у більшості учасників президентських перегонів на проведення демократичних, прозорих та чесних виборів з дотриманням українського законодавства, міжнародних стандартів та морально-етичних норм під час ведення кампанії. У зв’язку з цим КВУ лише вітає будь-які ініціативи органів влади, окремих політиків та представників громадянського суспільства, спрямовані на демократичність виборчого процесу.
  • Станом на 19 жовтня залишилися актуальними всі попередні загрози проведенню чесних і демократичних виборів: не внесено змін до Закону про вибори Президента України, не прийнято Закон про державний бюджет України на 2010 рік, не припинено повноваження члена Центральної виборчої комісії, який досяг пенсійного віку.
  • Законодавство про вибори Президента отримало вкрай негативну оцінку Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) та у звіті  місії з оцінки потреб ОБСЄ/БДІПЛ. За інформацією ЗМІ, низку положень Закону про вибори Президента України збирається визнати неконституційними Конституційний Суд України. КВУ закликає народних депутатів України вже на найближчому пленарному тижні внести необхідні зміни до виборчого законодавства, згідно рекомендацій міжнародних структур та українських експертів, а також за наслідками рішення Конституційного Суду України.
  • Занепокоєння в КВУ викликають процеси, які можна охарактеризувати як повернення цензури в загальнонаціональні та регіональні ЗМІ. КВУ вже неодноразово висловлювався щодо засилля в ЗМІ «замовних» матеріалів. Однак останнім часом почалися з‘являтися ознаки прямої цензури. За неофіційною інформацією від журналістів в деяких редакціях існують «фільтри» на згадування окремих прізвищ, редактори та топ-менеджери ЗМІ беруть участь у спеціальних нарадах у виборчих штабах.
  • З 19 жовтня, згідно положень Закону про вибори Президента України, заборонена будь-яка виборча агітація до моменту реєстрації кандидата в ЦВК. Однак, як засвідчив оперативний моніторинг КВУ в Києві та інших регіонах України, за невеликим винятком, скрізь залишилася зовнішня реклама потенційних кандидатів на пост Президента України. КВУ вважає, що таким чином політичні команди кандидатів порушують дух виборчого законодавства і принцип рівних можливостей для всіх кандидатів. КВУ закликає ЦВК та правоохоронні органи належним чином прореагувати на ці порушення.
  • 19 жовтня Центральна виборча комісія затвердить межі виборчих округів по виборах Президента України. Протягом жовтня обласні ради надали в Центральну виборчу комісію свої рекомендації щодо меж виборчих округів. Однак, за оцінками КВУ обласні ради підійшли до цієї процедури формально, без врахування негативного досвіду попередніх виборчих кампаній. За пропозиціями обласних рад округи матимуть непропорційну кількість виборчих дільниць, а відстань від дільничних комісій до окружної в багатьох випадках перевищує 100 кілометрів, що значно ускладнить комунікацію між ДВК і ОВК в день голосування.

 

Прес-служба КВУ

 Поділитися