MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Імітація розслідування гучної справи

30.10.2009    джерело: www.dw-world.de
Представник вдови Гонгадзе Валентина Теличенко впевнена, що якими б не були результати експертизи, вони не вплинуть на перебіг розслідування. Адже самі записи не можуть бути доказами в суді, бо вони здобуті незаконним шляхом

Генпрокуратура України підтвердила, що отримала результати фоноскопічної експертизи записів екс-офіцера президентської охорони Мельниченка. Але від цього швидшого розслідування справи Гонгадзе очікувати не варто.

В Генпрокуратурі повідомили, що висновки експертизи, проведеної в Німеччині, на разі вивчаються і перекладаються з англійської мови.

Мельниченко задоволений

Тим часом сам колишній офіцер з охорони президента, Микола Мельниченко заявив, що "ні в кого немає сумнівів" у тому, що німецькі експерти визнали його записи автентичними. І що в проаналізованих фрагментах є ознаки не лише підготовки вбивства Гонгадзе, а й "розмови, які викривають фальсифікацію результатів виборів, зокрема, у 1999 році".Мельниченко сказав, що задоволений роботою слідчої групи і не виключив, що незабаром вона влаштує йому очну ставку з екс-президентом Кучмою та спікером Литвином.

Записи – не докази для суду

Однак представник вдови Гонгадзе Валентина Теличенко повідомила "Німецькій хвилі", що вона не сподівається на прискорення розслідування цього злочину. За її словами, висновки експертизи є матеріалами слідства, які не підлягають розголошенню, а тому Мельниченко не може нічого знати про результати експертизи.

До того ж, невідомо які саме матеріали були скеровані на експертизу до Німеччини і які питання поставлені експертам. Теличенко впевнена, що якими б не були результати експертизи, вони не вплинуть на перебіг розслідування. Адже  самі записи не можуть бути доказами в суді, бо вони здобуті незаконним шляхом. "Ніхто сьогодні не сумнівається, що на "плівках Мельниченка" зафіксовані розмови в кабінеті президента Кучми. Але це не загрожує замовникам вбивства Гонгадзе", - сказала адвокат Теличенко.

Піар для Мельниченка й імітація розслідування

Записи, експертиза яких проводилася, пояснила вона, є лише допомогою слідчим у визначенні напрямку розслідування. Але якщо прокуратура раніше не працювала по цих напрямках, то "я не бачу, що сьогодні могло змінитися і прокуратура почала б розслідувати ці записи", сказала Теличенко. Крім того, на її переконання, Мельниченко "піариться на результатах експертизи". А здійнятий навколо записів, як наголосила Теличенко – це "один із аспектів імітації розслідування справи про замовників та організаторів вбивства Гонгадзе".

Олександр Савицький

 Поділитися