MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Депутати сперечаються щодо термінів

20.10.2010    джерело: www.bbc.co.uk
Олесь Коношевич

В Україні посилюється політична суперечка навколо термінів проведення виборів до Верховної ради. Парламент у вівторок попередньо схвалив зміни до Конституції і направив їх до Конституційного суду.

Вони передбачають вибори депутатів по завершенню п’ятирічного терміну їх повноважень, а отже 2012 року. Опозиція заявляє про порушення коаліцією своєї ж ініціативи повернутися до Конституції 1996 року, яка відводить депутатам всього чотири роки. Представники опозиції також кажуть, що представники Партії регіонів самі не можуть визначитися, який термін виборів їм вигідніший.

Попри попереднє рішення Верховної Ради, непевність щодо дат проведення виборів – 2011 чи 2012 року – залишається. Остаточне слово за Конституційним судом. Але саме завдяки рішенню цього суду було завершено юридичні процедури щодо скасування політичної реформи 2004 року і була відновлена Конституція 1996 року. Як заявляє заступник голови центральної виборчої комісії Андрій Магера, тепер вибори до парламенту мали б відбутися 2011 року.

Але в багатьох представників найбільшої фракції парламенту, Партії регіонів, з цього приводу є своя контраргументація. Мовляв, порушуються права виборців, які у 2007 році обирали депутатів на 5 років.

Зі свого боку ЦВК своїм владним рішенням не може ухвалити терміни, адже сама комісія розділена на два табори – один з яких вважається прихильником опозиції, інший влади.

"Питання термінів має розглянути конституційна комісія. А експертом може тоді вже виступити Конституційний суд. Рішення має бути спільне, аби не було конфліктів, принаймні у Верховній раді."

Олена Бондаренко, депутат від Партії регіонів

На думку політолога Віктора Небоженка патова ситуація зумовлена суперечливими і політично вмотивованими діями самого конституційного суду.

Член фракції Партії регіонів Олена Бондаренко сказала Бі-Бі-Сі про необхідність узгодження позиції всіх політичних сил. При цьому представник фракції пояснила відмову Партії регіонів саме нині звертатися до Конституційного суду з роз’ясненням ухвалених змін Конституції, хоча ще раніше представники цієї парламентської партії наполягали саме на цьому: « Там були значні розбіжності у термінах проведення місцевих виборів і виборів до Верховної ради. Питання термінів має розглянути конституційна комісія. А експертом може тоді вже виступити Конституційний суд. Рішення має бути спільне, аби не було конфліктів, принаймні у Верховній раді».

"Частина Партії регіонів сподівається, що до 2012 року їхній рейтинг зросте, інші розповідають Януковичу, що в них ситуація у 2011 році буде краща, ніж у 2012-му. Відповідно, бачимо відсутність послідовності і логіки в діях."

Сергій Пашинський, член фракції БЮТ

Член фракції Блоку Юлії Тимошенко Сергій Пашинський в інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказав, що різні угрупування у Партії регіонів, не звертаючи уваги на норми закону, досі не визначились, який термін виборів, у 2011 чи 2012 році, їх влаштовує: «Вони прекрасно розуміють, що на цих виборах в березні 2011-го року вони програють. Відповідно, відбуваються такі смикання з боку в бік. Частина Партії регіонів сподівається, що до 2012 року їхній рейтинг зросте, інші розповідають Януковичу, що в них ситуація у 2011 році буде краща, ніж у 2012-му. Відповідно, бачимо відсутність послідовності і логіки в діях».

На думку депутата, якщо вже Партія регонів ініціювала повернення до Конституції 1996 року, то мала б і дотримуватися її положень.

Водночас, влада усвідомлює необхідність виходу із глухого кута. Адже вже незабаром для з’ясування на місці ситуації в Україну прибуває делегація Венеціанської комісії. Ще одним імпульсом для української влади може стати саміт Україна-ЄС у листопаді, де розглядатимуться кардинально важливі питання для України, зокрема, можливе набуття асоційованого членства в ЄС.

Поданий до Конституційного суду законопроект передбачає, що п’ятирічним буде також термін повноважень голів міст, селищ та сіл.

 Поділитися