MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Регионалы нашли в проекте Шевченко о доступе к информации что-то не тоНардепи відмовилися звітувати про свої витратиРозгляд закону про доступ до публічної інформації знову затягуєтьсяФракція Януковича не дала голосів за закон, який він обіцяв ЄвропіЖурналісти закликають депутатів ухвалити закон про доступ до публічної інформаціїРада провалила закон про доступ до інформаціїБез інформації немає демократіїДоступ до інформації По-РегіональномуЖурналісти й громадські діячі збирають підписи під зверненням до Президента Європейської РадиЗвіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 Звіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської виправної колонії №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської установи виконання покарань №4 Узагальнення нормативних актів щодо державної допомоги жертвам війниЗвіт за результатами моніторингового візиту до Менської виправної колонії №91Тюрма за лайки? Як в Україні карають за виправдовування російської агресіїУкраїна перша в історії людства розслідує злочини проти довкілля як воєнні злочини, — КостінВибіркова жорстокість. Аналіз інформації, зібраної ініціативою T4P щодо умисних убивств, вчинених окупантамиЗ такою навалою злочинів не впоралася б жодна правоохоронна система світу, — Євген Захаров

Роман Головенко: «Проект Бондаренко-Ландіка-Стеця не мали реєструвати»

03.11.2010    джерело: www.telekritika.ua
Законопроект «Про доступ до інформації» вже прийнято у першому читанні. Тому, на думку юриста ІМІ, фактично альтернативний законопроект Бондаренко-Ландіка-Стеця не мав би бути зареєстрованим

Юрист ІМІ Роман Головенко вважає, що проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо забезпечення доступу до публічної інформації  № 7321 від 2 листопада 2010 року по суті є альтернативним до законопроектів «Про доступ до публічної інформації» № 2763 та «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію» № 4485, обидва внесені Андрієм Шевченком, оскільки за своїм предметом регулювання «Альтернативними  вважаються законопроекти, які містять положення, що регулюють однакове коло питань та повторюють за суттю положення щодо регулювання одних і тих же  суспільних відносин» (ч. 1 ст. 100 Регламенту).

 «Законопроект Бондаренко-Ландіка-Стеця регулює ті ж питання, що й обидва проекти Шевченка (за винятком акредитації, а це всього 10% законопроекту). Альтернативний законопроект може бути внесений не пізніш як у 14-денний строк після дня надання народним депутатам першого законопроекту з відповідного питання (ч. 2 ст. 100 Регламенту). У ч. 4 ст. 100 Регламенту зазначено, що"Після прийняття законопроекту в першому читанні внесення альтернативних законопроектів щодо нього не допускається"», - зауважує Роман Головенко.

Законопроект «Про доступ до інформації» вже прийнято у першому читанні. Тому, на думку юриста, законопроект Бондаренко-Ландіка-Стеця не мав би бути зареєстрованим. Його реєстрацію можуть оскаржити заінтересовані суб’єкти законотворчого процесу - Андрій Шевченко, депутати, які подавали поправки до проекту «Про доступ до інформації», якщо ті були враховані.

Як писала ТК, 2 листопада на спеціальному засіданні Комітет з питань свободи слова та інформації ще раз розглянув проект закону «Про доступ до публічної інформації» № 2763. Обговоривши пропозиції, члени комітету більшістю голосів врахували частину з них повністю або частково. Тим часом Олена Бондаренко та Володимир Ландік зареєстрували свій законопроект про доступ до публічної інформації.

Як відомо, Верховна Рада має розглядати у повторному другому читанні проект закону № 2763 «Про доступ до публічної інформації», зареєстрований ще влітку 2008 року головою Комітету з питань свободи слова та інформації Андрієм Шевченком. Ухвалити закон про доступ до публічної інформації депутатів неодноразово закликали журналісти, зокрема і рух «Стоп цензурі!». 1 листопада активісти провели театралізоване дійство біля офісу Партії регіонів, вимагаючи від цієї політичної сили підтримати свого лідера Віктора Януковича, який висловлював підтримку законопроекту, і проголосувати за цей закон.

Нагадаємо, що законопроект «Про доступ до публічної інформації» за дорученням голови Верховної Ради Володимира Литвина був включений до розкладу засідань Верховної Ради на 8 липня 2010 року, але був знятий з порядку денного. Наступного дня, 9 липня, Верховна Рада не підтримала цей законопроект у другому читанні та в цілому, відправивши його на повторне друге читання. 21 жовтня Рада перенесла розгляд законопроекту на 2 листопада. На перенесенні наполягли члени фракції Партії регіонів. Однак законопроект зник з порядку денного, а на погоджувальній раді 1 листопада Володимир Литвин доручив комітету провести засідання і розглянути цей законопроект, запросивши уповноваженого з прав людини та всіх охочих.

 Поділитися