MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Доступ до інформації По-РегіональномуРоман Головенко: «Проект Бондаренко-Ландіка-Стеця не мали реєструвати»Регионалы нашли в проекте Шевченко о доступе к информации что-то не тоНардепи відмовилися звітувати про свої витратиРозгляд закону про доступ до публічної інформації знову затягуєтьсяФракція Януковича не дала голосів за закон, який він обіцяв ЄвропіЖурналісти закликають депутатів ухвалити закон про доступ до публічної інформаціїРада провалила закон про доступ до інформаціїБез інформації немає демократіїЗвіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 Звіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської виправної колонії №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської установи виконання покарань №4 Узагальнення нормативних актів щодо державної допомоги жертвам війниЗвіт за результатами моніторингового візиту до Менської виправної колонії №91Тюрма за лайки? Як в Україні карають за виправдовування російської агресіїУкраїна перша в історії людства розслідує злочини проти довкілля як воєнні злочини, — КостінВибіркова жорстокість. Аналіз інформації, зібраної ініціативою T4P щодо умисних убивств, вчинених окупантамиЗ такою навалою злочинів не впоралася б жодна правоохоронна система світу, — Євген Захаров

Журналісти й громадські діячі збирають підписи під зверненням до Президента Європейської Ради

05.11.2010    джерело: www.telekritika.ua
Підписанти просять порушити на найвищому рівні питання щодо зобов’язання української влади перед українським суспільством та міжнародними організаціями ухвалити закон «Про доступ до публічної інформації».

Напередодні Саміту ЄС-Україна українські журналісти та громадські організації розпочали збір підписів під зверненням до Президента Європейської Ради Германа ван Ромпея. Підписанти просять порушити на найвищому рівні питання щодо зобов’язання української влади перед українським суспільством та міжнародними організаціями, зокрема, ПАРЄ, ухвалити закон «Про доступ до публічної інформації».

У зверненні зазначається, що у Верховній Раді зараз знаходиться однойменний законопроект (№2763), зареєстрований 11 липня 2008 р. та проголосований у першому читанні. Він був розроблений українськими та міжнародними поважними організаціями та був визнаний експертами Ради Європи, які поставили документу високу оцінку.

Звертаючись до Германа ван Ромпея, громадські активісти та журналісти наголошують, що під різними приводами українська влада відмовляється ухвалювати цей документ попри численні обіцянки на міжнародному рівні. «Зокрема, представники влади пояснюють своє небажання приймати законопроект внесенням ними 02 листопада 2010 року "альтернативного" законопроекту», - йдеться у зверненні. Нагадаємо, що медіаексперти та журналісти розкритикували вищезгаданий законопроект, авторами якого є депутати Олена Бондаренко, Володимир Ландік та Юрій Стець. Так за оцінкою директора Інституту медіа права Тараса Шевченка, «альтернативний» законопроект дуже слабкий та у багатьох питаннях він не покращує, а погіршує ситуацію як щодо доступу до інформації, так і щодо свободи слова в цілому. А юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначив, що його реєстрація є прямим порушенням регламенту.

Наприкінці звернення нагадується, що у 80 країнах світу існують окремі закони про доступ до інформації. На пострадянському просторі лише в Україні, Туркменістані та Казахстані не прийняті відповідні законодавчі норми. Наразі в Україні діє закон «Про інформацію», ухвалений у 1992 році, який дозволяє держслужбовцям зловживати правом на обмеження доступу до інформації.

Підписи під зверненням збираються до понеділка 8 листопада в офісі інтернет-видання «Телекритика» за адресою м. Київ, Бульвар Шевченка, 34б, 3-й поверх (044 235-70-91, 044 235-22-55). Тим, хто бажає поставити свій підпис потрібно мати при собі посвідчення особи, а для організацій печатку.

Саміт ЄС-Україна відбудеться 22 листопада у Брюсселі, де йтиметься про прогрес переговорів щодо Асоційованого членства України в ЄС.

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Це ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://telekritika.ua/news/2010-05-22/53128


 Поділитися