MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Кримська влада переступила через слово Президента?Духовное управление мусульман Крыма объявило заказным решение ВСУ по Соборной мечети в СимферополеМусульмани виграли суд у Сімферопольської міськради за Соборну мечеть«Афганцы» Крыма требуют от властей разрешить построить мечеть в СимферополеМеджліс вимагає порушити кримінальну справу щодо депутатів СімферополяСімферопольська міськрада провокує кримських татар?Кримські татари заявляють про ксенофобські настрої серед силовиків АРКЗаява прес-служби Федерації єврейських общин України.На мусульманському цвинтарі невідомі зруйнували практично все надгробне каміння.Кримські татари попередили Раду Європи про загрозу конфлікту в КримуПрокуратурою внесено протест на рішення міськради про землю під мечетьЗвернення Громадського руху “За толерантний Крим”Мусульмани Криму розпочинають акції протесту, вимагаючи дозволу на спорудження Соборної мечеті у СімферополіЗакінчився судовий процес над Смедляєвим

У Криму правоохоронці переслідують чільного активіста Меджлісу

21.12.2010    джерело: www.radiosvoboda.org
Володимир Притула
Прокуратура Криму висунула звинувачення у спротиві правоохоронцям керівнику секретаріату Меджлісу кримськотатарського народу Заіру Смедляєву. За справою, порушеною в 2006 році, йому загрожує до 4 років позбавлення волі

Прокуратура Криму висунула звинувачення у спротиві правоохоронцям керівнику секретаріату Меджлісу кримськотатарського народу Заіру Смедляєву. За справою, порушеною після мітингу кримських татар у 2006 році, йому загрожує до 4 років позбавлення волі.

Як повідомили у Прокуратурі Криму, Заіра Смедляєва звинувачують в участі у масових заворушеннях та спротиві працівникам правоохоронних органів. Кримінальна справа за фактом порушення громадського порядку була порушена міліцією ще 2006 року, але кілька місяців тому прокуратура автономії її реанімувала і дуже швидко передала до суду.

Пікет 22 червня 2006 р. біля Апеляційного суду Криму

Керівник секретаріату Меджлісу, якого вважають правою рукою Рефата Чубарова, за версією правоохоронців організував 22 червня 2006 року пікетування Апеляційного суду Криму, коли там слухалася справа за звинуваченнями групи кримських татар у нападі і побитті журналістів кількох телеканалів, а також відвідувачів сімферопольського бару «Коттон клаб», що сталося 2003 року.

Після того, як судовий розпорядник оголосив, що в залу суду через відсутність місць ніхто не увійде, серед учасників пікету виникли заворушення, люди силою спробували прорватися до приміщення суду, сталися сутички із правоохоронцями, в результаті яких постраждали кілька міліціонерів.

За Седляєвим – Соборна мечеть і Рефат Чубаров?

Офіційної реакції Меджлісу на переслідування одного з його керівників поки що нема. Сам Заір Смедляєв заявив Радіо Свобода, що вбачає у діях прокуратури політичний та етнічних підтекст.

«Я розцінюю цю кримінальну справу як політичне замовлення, – каже він. – За цим стоїть спроба залякати весь кримськотатарський народ, всіх простих жителів Криму, щоб вони не намагалися протистояти беззаконню, насамперед, у земельній сфері. Щоб можна було безперешкодно «дерибанити» землю і зіштовхувати громадян однієї національності чи конфесії з іншою».

Заір Смедляєв також заявив, що таким чином влада готується до знесення постійного пікету кримських мусульман на місці де вони збираються звести Соборну мечеть, і де заборонила це будівництво місцева влада. Саме він є формальним організатором цього пікету, що триває уже 4 роки поспіль.

Разом з тим, аналітик Кримського незалежного центру політичних дослідників Ян Синицин висловив припущення, що кримінальна справа проти Заіра Смедляєва насамперед спрямована проти першого заступника голови Меджлісу Рефата Чубарова. Саме йому хотів би передати головування у Меджлісі беззмінний протягом останніх десятиліть лідер кримськотатарського національного руху Мустафа Джемілєв. На думку аналітика, у влади, очевидно, є інші претенденти – більш лояльні і зговірливі, аніж Рефат Чубаров.

 Поділитися