MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні нові арешти і нові кримінальні справи

30.12.2010   
29 грудня порушені нові кримінальні справи проти посадовців

29 грудня Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу щодо директора державного підприємства Укрмедпостачання Миколи Петренка і затримала його за фактом розтрати чужого майна в особливо великих розмірах на суму близько півмільйона гривень.

ГПУ повідомляє, що це здійснюється в рамках розслідування справи щодо порушень діючого законодавства посадовцями уряду у 2009 році під час закупівлі 1000 вантажно-пасажирських машин Опель Комбо під виглядом карет швидкої допомоги.

 

В той же день Генпрокуратура України висунула нове звинувачення колишньому міністру внутрішніх справ Юрію Луценку.

За словами адвоката Луценка Ігоря Фоміна, у середу пана Луценка було доставлено із Лук’янівського СІЗО до ГПУ для пред’явлення йому звинувачень. В неділю, 26 грудня, усно посилаючись на цю справу, Луценка затримали прямо біля його будинку, коли він вигулював собаку.

Адвокат сказав, що із справи стосовно отруєння екс-президента Віктора Ющенка виділено окремий епізод, за яким порушено карну справу.

Ще раніше пан Фомін заявляв, що його підзахисного обвинувачують у зловживанні службовим становищем, але вже за новою кримінальною справою і за новою статтею, яка передбачає покарання до 10 років із конфіскацією майна. Луценку інкримінують ч. 3 статті 364 Кримінального кодексу «зловживання владою або службовим становищем з тяжкими наслідками, вчинене правоохоронцем». На думку пана Фоміна, мова йде про те, що під час перебування на посаді міністра Юрій Луценко підписав певний документ щодо продовження оперативно-розшукової справи щодо одного з фігурантів розслідування отруєння Ющенка. Екс-заступник МВС Геннадій Москаль вважає, це могла бути оперативно-розшукова справа щодо водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка, на чиїй дачі вечеряв 2004 року кандидат у президенти Віктор Ющенко. 

Як заявив депутат "Народної самооборони" Юрій Гримчак, проти Юрія Луценка можуть порушити ще й третю кримінальну справу, яка стосується святкування Дня міліції у 2009 році. "Заходи проводились в палаці "Україна", Президент вручав звання, нагороди, був концерт. Через казначейство провели 200 тисяч гривень на статтю "заходи". Прокуратура намагається довести, що це були святкування, а не заходи, тому що тоді через кризу всі торжества заборонили. Проте відомо, фуршету, як зазвичай, не було, а 95-й квартал та Лагутін виступали без гонорару. Витрати в розмірі 200 тисяч були передбачені бюджетом для оренди Палацу «Україна». У цьому році, до речі, до Дня міліції нічого не зробили, хоча 200 тисяч на аренду палацу «Україна» в бюджеті передбачили, – повідомив Гримчак.

Наразі під арештом більше десятка урядовців з команди Юлії Тимошенко. Проти самої екс-прем'єрки 15 грудня вже порушено кримінальну справу за нібито використання коштів від продажу квот на викиди парникових газів для виплати пенсій. Також їй інкримінують кримінальну справу щодо закупівлі машин для швидкої допомоги, на які нібито завищені витрати. Зараз Тимошенко не можна виїжджати з Києва без дозволу слідчого.

За гратами - колишній перший заступник міністра юстиції Євгеній Корнійчук, екс-міністр навколишнього середовища Георгій Філіпчук, екс-перший заступник голови НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко, екс-голова митниці Анатолій Макаренко та екс-перший заступник голови Держказначейства Тетяна Грицун.

Також прокуратура викликала на допит і затримала колишнього Міністра транспорту та зв'язку Віктора Бондара, який зараз - заступник голови Держмитниці. У пособництві в умисному знищенні чужого майна, що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, поєднане із самовільним присвоєнням владних повноважень.

Апеляційний суд вдруге продовжив арешт екс-міністр оборони Валерія Іващенка.

На прохання Генпрокуратури Бюро Інтерполу у Чехії затримало екс-міністра економіки уряду Богдана Данилишина.

Також 22 грудня Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти колишнього заступника глави правління Пенсійного фонду України через неіснуючі повідомлення про перерахунок пенсій.

У розшуку колишня голова Дерказначейства Тетянаа Слюз.

Представники опозиції заявляють, що всі справи проти колишніх посадовців уряду Тимошенко носять політичний характер і спрямовані на усунення лідерів опозиції від виборів до Верховної Ради.

 

За матеріалами інформаційних агенцій Бі-Бі-Сі, УНІАН, сайту www.svidomo.org

 Поділитися