MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Фракция "Батьківщина" требует созвать внеочередную сессию облсовета

17.05.2011    джерело: glavnoe.ua
13 мая 2011 года, 35 сотрудников государственной экологической инспекции в Харьковской области и членов их семей были задержаны людьми в масках, которые ворвались в помещение Госпрома.

Об этом сообщил депутат областного совета (фракция "Батьківщина"), член комиссии по вопросам обеспечения прав человека, свободы слова и информации Иван Варченко.

Причиной такой инициативы стал инцидент, который имел место 13 мая 2011 года, когда около 35 сотрудников государственной экологической инспекции в Харьковской области и членов их семей были задержаны людьми в масках, которые ворвались в помещение Госпрома.

Позже поступила информация, что эта «акция» состоялась силами УБОПа под надзором прокуратуры Харькова и имела целью предупредить коррупционные преступления со стороны одного из заместителей начальника экологической инспекции. При этом задержанным 35-ти лицам никаких обвинений не выдвинули, никаких объяснений не предоставили.

Согласно свидетельствам очевидцев, закрытых сотрудников били. Им было запрещено передвигаться и общаться. В частности, было отказано в возможности сообщить о своем задержании родным и близким.

"Учитывая это, мы (фракция "Батьківщина" в облсовете) считаем, что есть все основания для серьезной реакции на инцидент со стороны депутатского корпуса, поэтому обратились к председателю областного совета Сергею Чернова с предложением и требованием, созвать внеочередную сессию. Считаем, что этот прецедент является опасным. В эйфории безнаказанности со стороны правоохранительных органов возможны продолжения подобных инцидентов в более худших формах ", - отметил Иван Варченко.

По словам депутата, раньше власть действовала по правилу: бей чужих, чтобы свои боялись, в настоящий момент сложилась ситуация, когда бьют всех, чтобы все боялись.

"Год назад премьер-министр Азаров говорил, что "страх – это главный инстинкт человека и мы будем его использовать". Сегодня харьковские правоохранители претворяют в жизнь использование страха, как средство психологического влияния. Отмечаю, что мы, как представители оппозиции, фракции "Батьківщина" в областном совете, готовы оказать всевозможную помощь в борьбе с коррупцией, но тогда, когда эта борьба ведется правовыми методами и предусмотренными законодательством способами", - подчеркнул Иван Варченко.

По его словам, фракция " Батьківщина " в областном совете считает недопустимой ситуацию, когда в погоне за коррупционером парализовывается работа государственного органа и поддаются террору люди, против которых не выдвинуты никакие обвинения.

"Мы не хотим допустить ситуации, когда харьковчане будуть чувствовать себя беззащитными перед своеволием отдельных чиновников или правоохранителей. Фракция "Батьківщина" готова предоставить правовую помощь тем, кто будет защищать свои честь и достоинство, которые были задеты в результате этого инцидента ", - резюмировал Иван Варченко.

Приводим полный текст обращения фракции "Батьківщина" к председателю облсовета Сергею Чернову:

Фракція «Батьківщина»

Харківської обласної ради

Голові Харківської обласної ради

Чернову С.І.

Шановний Сергію Івановичу!

У Харкові відбулося безпрецедентне масове порушення прав людини.

13 травня 2011 року близько 35 співробітників державної екологічної інспекції у Харківській області та членів їх сімей були затримані людьми в масках, що увірвалися в приміщення Держпрому.

Пізніше надійшла інформація, що ця «акція» відбулася силами УБОЗу під наглядом прокуратури м.Харків і мала на меті попередити корупційні злочини з боку одного з заступників начальника екологічної інспекції.

При цьому затриманим 35-ти особам жодних звинувачень не висунули, ніяких пояснень не надали.

Згідно свідчень очевидців, зачинених співробітників били. Їм було заборонено пересуватися та спілкуватися. Зокрема, було відмовлено в можливості повідомити про своє затримання рідним і близьким.

Під час цієї «акції» постраждали особи, які не мали стосунку до державної екологічної інспекції, але «мали необережність» перебувати біля Держпрому.

Затримання без жодних звинувачень, з використанням фізичного, морального та психологічного тиску, продовжувалося понад вісім годин. Лише о 23-й годині, вночі, затримані мали змогу вийти з приміщення Держпрому.

Даний випадок є першим в історії Харкова, коли правоохоронцями паралізується робота державної установи обласного рівня. Одночасно з грубим порушенням низки гарантованих Конституцією України прав і свобод. Насамперед, права громадян України на повагу до гідності (ст.28 КУ), права кожного на свободу та особисту недоторканість, що передбачає утримання під вартою лише за вмотивованим рішенням суду з негайним повідомленням про затримання родичів (ст. 29 КУ). Обмежено також свободу пересування, гарантовану ст. 33 КУ.

Дії керівників та співробітників УБОЗу щодо рядових працівників державної служби тягнуть на покарання за цілою низкою статей Кримінального кодексу України. Це і незаконне позбавлення волі (ст. 146 ККУ), і захоплення заручників (ст. 147 ККУ), зокрема, представників влади як заручників (ст. 349 ККУ).

Такі дії з боку керівників правоохоронних органів можуть кваліфікуватися, мінімум, як самоправство (ст. 356 ККУ), а скоріше, як перевищення влади та службових повноважень (ст. 365 ККУ) і зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 ККУ) шляхом здійснення завідомо незаконних затримань (ст. 371 ККУ). Одночасно цими діями порушується ст.19 Конституції, яка зобов’язує органи державної влади та їх посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

На додаток до цього, побої і мордування (ст. 126 ККУ), катування (ст. 127 ККУ), вчинені групою осіб, що кінець кінцем виливається у бандитизм (ст. 257 ККУ), оскільки законних підстав для проведення саме таких жорстоких і принижуючих людську гідність дій не було.

Усвідомлюючи суспільну небезпеку цього прецеденту, з метою недопущення подібного в майбутньому та притягнення винних до відповідальності, фракція «Батьківщина» в Харківський обласній раді наполягає на негайному скликанні позачергової сесії зі звітом начальника ГУ МВС у Харківській області, керівника УБОЗ у Харківській області та прокурора Харківської області.

З повагою,

Голова фракції «Батьківщина»

Харківської обласної ради Л.О.Бєлова

17 мая 2011

 Поділитися