MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Волині міліція вчинила «бєзпрєдєл» над кришнаїтами

03.08.2011    джерело: onews.com.ua
Міліціонери затримали п’ятьох чоловіків, протримали їх у відділку три години, обізвали, взяли відбитки пальців, а начальник тамтешнього райвідділу міліції ще й намагався вдарити одного з них.

Міліціонери затримали п’ятьох чоловіків, протримали їх у відділку три години, обізвали, взяли відбитки пальців, а начальник тамтешнього райвідділу міліції ще й намагався вдарити одного з них. Про це повідомляє видання VolynTimes.

Ярослав Гнатюк і Віктор Шевченко – лучани, Олег Шевченко – киянин,  Валерій Сорочинський – зі Львова. Вони – члени Міжнародного товариства свідомості Крішни.

Їздять містами, співають духовні пісні. Кажуть, що місцеві жителі до них ставляться здебільшого привітно, а як тільки виникають якісь непорозуміння, хлопці не вступають в конфлікти, а просто встають і йдуть. Мовляв, поважають право на віросповідання кожної людини.

16 липня 2011 року разом із гостем із Санкт-Петербурга, який дуже цікавиться їхньою культурою і приїхав до Луцька на кілька днів, молоді чоловіки вирішили відвідати Горохів. Співали на вулиці поблизу місцевої автостанції.

Вже почали збиратися їхати далі, коли до них підійшла жінка, яка почала запитувати дозвіл на право співати в її місті. Хлопці поцікавилися, чи вона – мер Горохова, на що почули відповідь: «Я – вище за мера».

З’ясувалося, що це – голова Горохівської райдержадміністрації. Разом із чиновницею прибув і священик – отець Роман. Аргументуючи, що його церква – офіційно зареєстрована, він обізвав кришнаїтів «колядниками», – пише видання.

По тому до чоловіків прибув правоохоронець. «Приїхав старший слідчий, він поцікавився нашими документами. Оскільки в одязі не було кишень, то й документів ми з собою не мали», – розповів Ярослав Гнатюк.

«Я пішов за правами. Після цього нас повезли у райвідділ. Щойно ми переступили поріг кабінету заступника начальника, як замість «добридень» почули з його вуст нецензурну лайку», – додав він.

«Навіть не дізнавшись, хто ми і з якою метою приїхали, він почав погрожувати, що, мовляв, нас посадять, а також глумився з нашого одягу. Кожен у нашому товаристві вважається священнослужителем – ми були одягнені в ряси», – пояснив Гнатюк. 

Попри таке ставлення, як стверджують чоловіки, вони відповідали йому чемно, а у відповідь почули, що вони «клоуни в спідницях».

У кабінеті з’явився начальник райвідділу. З їхніх слів, він був ще агресивніший. До того ж – добряче напідпитку, – пише VolynTimes.

«Очевидно я начальнику не сподобався. Хоча нічого неадекватного не робив, я ж – монах і намагаюся підтримувати в собі якості людини», – розповів Олег Шевченко.

«Він замахнувся – якби я не відхилився, то отримав би удар. Тоді заступник почав свого керівника заспокоювати і нас вивели з кабінету, аби взяти відбитки пальців», – додав Шевченко.

Працівники міліції права брати відбитки пальців без поважних на те причин, – стверджує видання. В інструкції щодо організації дактилоскопічних обліків вказано вичерпний перелік осіб, яким проводять дактилоскопію: затримані за підозрою у вчиненні злочину або бродяжництво; взяті під варту; які звинувачуються у вчиненні злочину; піддані адміністративному арешту.

«На нашому місці міг опинитися хто завгодно. Тим більше, що з нами був громадянин Росії, який приїхав з нами, бо йому це було цікаво. Йому подобається Україна. Він – інтелігентна людина, а тут таке… Ще й відбитки взяли, . Ми всі релігії поважаємо, нікому не заподіюємо шкоди й не агітуємо, аби переходили до нас. Ми просто співаємо, – поділився враженнями після візиту до Горохова Віктор Шевченко.

То ж лишається сподіватися, що у цьому випадку обласне управління МВС, а також прокуратура Волинської області дадуть гідну правову оцінку перевищення службових повноважень з боку посадових осіб Горохівського райвідділу внутрішніх справ і порушення прав представників релігійного товариства.

Як повідомив голова Комітету правозахисту та боротьби з корупцією Ігор Левчук, постраждалі у цій ситуації люди звернулися до Комітету за правовою підтримкою. «Завтра, у вівторок, 26 липня відповідні листи з вимогою розібратися, дати оцінку цій ситуації і притягнути винних до відповідальності будуть направлені у внутрішню безпеку УМВС України у Волинській області і в обласну прокуратуру», – розповів Левчук.

Довідково:

Як вказує VolynTimes, згідно з Постановою пленуму Верховного Суду України № 7 від 28.09.90 «Про застосування судами законодавства, що регулює захист честі, гідності і ділової репутації громадян та організацій», яка кваліфікує висловлювання нецензурних чи брутальних слів образою, оскільки це принижує честь і гідність, та, керуючись вимогами ЗУ «Про міліцію», поведінку начальника і заступника начальника Горохівського РВ УМВС України можна вважати самоправством, що кваліфікується ст. 356 ККУ і такою, що грубо порушує Конституційні права та вимоги Статуту патрульно-постової служби міліції України, дискредитує честь офіцера УМВС і принижує гідність представників громади м. Луцька й підпадає під ознаки статті 173 «Кодексу України про адміністративні правопорушення», як хуліганство.

У статті 3 Конституції Україні йдеться, що «Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Честь і гідність, недоторканність визнається найвищою соціальною цінністю».

Стаття 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» зазначає, що «релігійна організація не повинна втручатися у діяльність інших релігійних організацій, в будь-якій формі проповідувати ворожнечу, нетерпимість до невіруючих і віруючих інших віросповідань». А приниження й образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями карається законом.

01.08.2011

 Поділитися