MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Із України депортували ксенофоба-чорносотенця

14.09.2011    джерело: www.radiosvoboda.org
Володимир Притула
У ніч на середу Служба безпеки України за рішенням суду депортувала до Росії Віталія Храмова, який називав себе «старійшиною козачої сотні «Соболь». Виявилося, що він, відомий своїми ксенофобськими і чорносотенними заявами, незаконно отримав українське громадянство.

Сімферополь – У ніч на середу Служба безпеки України за рішенням суду депортувала до Росії Віталія Храмова, який називав себе «старійшиною козачої сотні «Соболь». Виявилося, що він, відомий своїми ксенофобськими і чорносотенними заявами, незаконно отримав українське громадянство. Крім того, протягом останніх кількох років Віталій Храмов порушував українське законодавство і проти нього розслідується три кримінальні справи. Ще за однією влітку він був визнаний винним у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі й оштрафований судом більш як на 8 тисяч гривень.

У середу пізно ввечері Окружний адміністративний суд Криму, розглянувши надані СБУ матеріали, виніс ухвалу про негайне примусове видворення Віталія Храмова за межі України і заборону в’їзду до країни протягом 5 років, «зважаючи на скоєння ним дій, що грубо порушують законодавство України».

За повідомленням прес-групи Кримського главку СБУ, 14 вересня через поромну переправу «Крим–Кавказ» громадянин Росії Віталій Храмов був висланий на територію Російської Федерації. У повідомленні мовиться, що той також закликав до розпалювання національної, расової та релігійної ворожнечі, був організатором, а також активним учасником різного роду масових акцій, що мали явно виражений провокаційний характер, провокував конфліктні ситуації, які призводили до масових порушень громадського порядку і фізичних зіткнень зі співробітниками міліції.

Представники СБУ повідомили, що вся процедура пройшла без ексцесів. Разом з тим, низка місцевих видань стверджували, що російські прикордонники повернули Храмова до України, оскільки в того не було документів, що підтверджують його громадянство Росії. Прес-група Кримського главку СБУ це спростувала і вже незабаром надійшли підтвердження, що Віталій Храмов перебуває на території Російської Федерації.

Водночас, генконсул Росії Володимир Андрєєв заявив, що при видворенні Храмова не були дотримані всі формальності, зокрема, українська влада не поінформувала про це Генеральне консульство Російської Федерації в Сімферополі.

У Криму зітхнули з полегшенням?

Соратники Віталія Храмова з радикальних проросійських організацій назвали дії СБУ «поверненням до 37-го року». Святослав Компанієц, який очолює правозахисну організацію «Вєра», каже, що видворення Храмова було «негуманним». Він звертає увагу на те, що в того в Україні залишилося 15 дітей, частина з яких неповнолітні.

Втім, переважна більшість коментарів щодо цієї депортації як у Криму, так і за його межами має позитивний характер. Відома київська правозахисниця та експерт з питань етнічних меншин Криму Наталія Беліцер назвала дії СБУ «вимушеними, виправданими і цілком законними».

Голова Асоціації єврейських та іудейських організацій Криму Анатолій Гендін заявив Радіо Свобода, що людям, які «розпалюють міжетнічну ворожнечу в багатонаціональному Криму, не місце на півострові».

У Меджлісі дії СБУ теж назвали законними і висловили «співчуття росіянам» у зв’язку з прибуттям на їхню територію «неадекватної і хворої людини». Член Меджлісу Алі Хамзін припустив, що лідера «Соболя» російська влада змусить пройти психіатричне лікування.

Підтримку депортації Віталія Храмова висловила і низка україноцентричних громадсько-політичних організацій Криму.

Радіо Свобода © 2012 RFE/RL, Inc. | Всі права застережені.

 Поділитися