MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Погляд лікаря

26.05.2012   
К. Старобинский, м.Харків
Від редакції «ПЛ»: після того як на нашому сайті та в бюлетені «ПЛ» з’явилися статті стосовно так званої «реорганізації», а фактично знищення Харківської наукової медичної бібліотеки до редакції почали звертатися громадяни – мешканці Харкова, які обурені такими намірами харківської влади. Звертаються лікарі, звертаються ті, кому болить звуження культурного середовища Харкова.

Від редакції «ПЛ»: після того як на нашому сайті та в бюлетені «ПЛ» з’явилися статті стосовно так званої «реорганізації», а фактично знищення Харківської наукової медичної бібліотеки до редакції почали звертатися громадяни – мешканці Харкова, які обурені такими намірами харківської влади. Звертаються лікарі, звертаються ті, кому болить звуження культурного середовища Харкова. Люди не розуміють, як можна знищувати те, що створювалося століттями, працею та коштами багатьох поколінь. Редакція прийняла рішення не залишати цю тему і відслідковувати події навколо бібліотеки. Небайдужим харків’янам потрібно об’єднатися і зберегти цю – без перебільшення – унікальну бібліотеку. Нижче публікуємо статтю Харківського лікаря, який відгукнувся на наші попередні публікації.

 

Харківська наукова медична бібліотека (ХНМБ) суттєво відрізняється від інших бібліотек. ХНМБ ні є просто навчальною або галузевою бібліотекою - вона зберігає досвід та знання, дбайливо накопичені поколіннями лікарів та вчених-медиків трьох сторіч (ХІХ-ХХІ ст.). Життя постійно ставить нові задачі перед лікарями та суспільством: змінюється перебіг хвороб, зникають із продажу ті або інші ліки, інструменти, апаратура. В важкі 90-ті роки, коли практично не було ані ліків, ані необхідної апаратури -  лікар йшов до бібліотеки та шукав інформацію в статтях, авторефератах дисертацій, звітах про те, чим можна замінити відсутній препарат, який метод лікування слід застосувати. Таким чином сумлінний лікар знаходив відповідь на питання стосовно того, як врятувати людину.

В більш сталі часи з’являється багато нових препаратів та методів лікування, однак, нове, як правило, це – старе, що вже добре забуте, тільки в іншій упаковці. В фондах ХНМБ можна дослідити історію питання та попередити неочікувані ускладнення або навіть відмовитись від новомодних ліків на користь більш безпечних, перевірених роками ліків або методів лікування.

Завдяки доступу харківських лікарів до цього джерела знань у нашому регіоні багато десятиріч не було епідемій, а в інших областях України постійно об’являють карантинні заходи. Навіть підчас диканівської аварії кількість випадків кишкових інфекцій не зросла, а навіть скоротилась. Це дуже здивувало світову медичну спільноту.

Ліквідація або реорганізація (скорочення штату) бібліотеки значно погіршить надання медичної допомоги в цілому регіоні. Це призведе до порушення прав всіх: пацієнтів – на отримання якісної медичної допомоги, лікарів – на отримання інформації. Охорона здоров’я всіх громадян, а не тільки тих, хто лікується в Феофаніі, яка отримую левову частку коштів з бюджету, без перебільшення можна сказати -  йдеться про зазіхання на державну безпеку.

 Поділитися