MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Проти перетворення міст і сіл України на мисливські угіддя! Звернення до ЗМІ та громадськості

05.11.2012   
Верховна Рада внесла до порядку денного засідання на 6 листопада (вівторок) проект закону № 9139. Цим законопроектом, у лютому вже ухваленим у першому читанні, легалізується таке ганебне явище як догхантерство – полювання на домашніх тварин у місті.

До засобів масової інформації України

Шановні панове!

Верховна Рада внесла до порядку денного засідання на 6 листопада (вівторок) проект закону №9139 «Про реформування та вдосконалення дозвільної системи у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального і невиснажливого використання природних ресурсів та екологічної безпеки, зменшення регуляторного тиску на суб’єктів господарювання – друге читання.

Цим законопроектом, у лютому вже ухваленим у першому читанні, легалізується таке ганебне явище як догхантерство – полювання на домашніх тварин у місті.

Після широких протестів громадськості та публікацій у ЗМІ у вересні цього року до проекту профільним комітетом ВР (екологічним) внесено зміни, що багато в чому враховують висловлені громадськістю та Мінекології зауваження. Багато в чому, але не головному: в редакції комітету в проекті залишається норма про надання дозволів на ДОБУВАННЯ СОБАК І КОТІВ – у будь-який час і в будь-якому місці, забороненому для полювання.

Ось текст:

«Дозвіл на спеціальне використання об’єктів тваринного світу видається: обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, а на території Автономної Республіки Крим – органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища – на добування вовків, лисиць, собак і котів бродячих, ворон сірих, сорок, граків, а також селекційного та вибіркового діагностичного відстрілу мисливських тварин для проведення ветеринарно-санітарної експертизи в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду;

центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері лісового та мисливського господарства, а на території Автономної Республіки Крим – органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань лісового та мисливського господарства – на добування кабанів, ланей, оленів європейських та плямистих, козуль, лосів, муфлонів, білок, бабаків, бобрів, борсуків, ондатр, куниць лісових та кам’яних, норок американських, на добування вовків, лисиць, собак і котів бродячих, ворон сірих, сорок, граків не в мисливський сезон або в заборонених для полювання місцях (крім об’єктів природно-заповідного фонду), лисиць і собак єнотовидних протягом року в місцях інтенсивного розведення дрібної дичини».

Тобто міські Києва та Севастополя та обласні держадміністрації наділяться правом надавати дозволи на добування (відстріл) собак і котів «бродячих». Такий же дозвіл на полювання на цих ДОМАШНІХ тварин надає орган виконавчої влади з мисливства – для відстрілу не в мисливський сезон (впродовж року) і у місцях, не відведених для полювання (таким чином, і в населених пунктах).

Слід зазначити, що такої норми немає в жодній державі світу! Слід також згадати, що законодавство України не містить такого терміну, як «бродячі собаки й коти» та його визначення. Ст. 1 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження містить поняття визначення «домашні тварин» (до яких належать собаки й коти) та «безпритульні тварини», якими є «домашні тварини, що залишилися без догляду людини або утворили напіввільні угрупування, здатні розмножуватись поза контролем людини». Немає критерію, за яким можна відрізнити безпритульну тварину, знищення якої, в тому числі шляхом відстрілу, категорично заборонено, від «бродячої тварини». Отже під знищення потраплять будь-які собаки й коти.

Це безпрецедентний законодавчий акт, ухвалення якого переведе Україну в розряд дикунських країн.

Внесення законопроекту на друге читання в останні дні роботи ВР старого складу свідчить про те, що його будуть ухвалювати. Адже новому складу ще довго буде не до того законопроекту, а по-друге, у новому складі ВР, де опозиція буде значно сильнішою, такий закон навряд чи можна буде протягнути.

Про такі наміри свідчать і інші обставини, зокрема:

Вилучення проекту зі списку призначених на друге читання у вересні та його блискавичне внесення до порядку денного за кілька днів до розгляду, що мінімізує можливості спротиву;

Внесення його до розгляду у такий період, коли заборонено масові заходи (у зв’язку з виборами) внаслідок чого неможливо навіть отримати дозвіл на пікетування ВР;

Цілковито подвійна позиція профільного комітету Семиноги: у вересні комітет дає негативний висновок щодо законопроекту, яким зазначає, що вади проекту носять системний характер і він навіть не може бути покращений та рекомендує відхилити його в повному обсязі, а вже 4 жовтня вносить свої розлогі зміни до нього та виносить на друге читання задля прийняття.

Лише втручання ЗМІ та громадськості може відвернути загрозу перетворення міст і сіл України на мисливські угіддя. Просимо допомоги!

Метельова Т. О.
Президент ГО «Інститут сучасних проблем України», старший науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України, завідувач лабораторії норми і права УЦКД Міністерства культури України, головний редактор газети «Контраст», кандидат філософських наук, доцент

Пікінер Є. В.
Голова ГО Дніпродзержинське товариство захисту тварин «ZООщит», м.Дніпродзержинськ

Марченко О. В.
Начальник департаменту охорони тваринного світу природних ресурсів Міжнародного конгресу захисту прав і свобод людини «Світ» м.Одеса

Піддубна М. Е.
Голова ГО «Центр допомоги тваринам», Голова комітету з екології Громадської Ради при Раді Міністрів АР Крим

Шульженко І. В.
Від Громадської ініціативи Форум допомоги безпритульним тварин UA-VET

Коновалова В.
Голова Дніпропетровської ГО ЗТ «Вірність»

Середина О. Г.
Голова Дніпропетровської ГО ЗТ «Друге життя»

Рожкова О. С.
Голова Кримської Асоціації захисників тварин

 Поділитися