MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міліція з народом

27.11.2012   
Андрій Діденко
Сьогодні, 27.11.2012, в приміщенні ІА „RegioNews“ відбулася прес-конференція на тему «Міліція очима громадян: нові методи оцінки ефективності роботи МВС», на якій презентовано результати першого в Україні масштабного соціологічного опитування «Оцінювання міліції за допомогою громадської думки».

Сьогодні, 27 листопада 2012 року, в приміщенні інформаційного агентства „RegioNews“ відбулася прес-конференція на тему «Міліція очима громадян: нові методи оцінки ефективності роботи МВС».

Під час публічного обговорення презентовано результати першого в Україні масштабного соціологічного опитування «Оцінювання міліції за допомогою громадської думки», яке здійснив Харківський інститут соціальних досліджень (ХІСД) у партнерстві з Міністерством внутрішніх справ України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Йшлося про зміну підходів до оцінювання діяльності української міліції, а також про те, наскільки мешканці України довіряють МВС та чи безпечно вони почуваються у своїй країні.

Опитано 15 тисяч респондентів у 349 населених пунктах в усіх 25 областях України (з вибіркою 600 респондентів для кожного регіону). Наведені цифри дослідження вказують на те, що більшість українців вважають роботу міліції неефективною (51.3%), і лише 25.2% – ефективною.

Дослідження показало істотну закритість і «невидимість» діяльності міліції для місцевої громади. Так, більш ніж половина опитаних не знає нічого про свого дільничного, а три чверті – про начальника райвідділу свого району.

Оцінюючи те, як поводяться працівники міліції в ході спілкування із громадянами, більшість респондентів зазначає, що чемно (64.5%). Водночас п’ята частина опитаних зіштовхнулися з байдужим ставленням (24.9%), а практично кожний десятий (9.3%) – із брутальністю.

Результати дослідження показали, що рівень довіри до державних інститутів загалом є низьким. Так, тільки кожний четвертий опитаний (25.9%) зазначив, що довіряє міліції. Однак, не зважаючи на доволі невисокі показники довіри, міліція входить у трійку суспільних інститутів, яким довіряють більшою мірою.

У результаті опитування виявлено досить значну групу респондентів, які готові допомагати міліції в будь-якій ситуації (28%).

До міліції звертаються менш ніж дві третини жертв злочинів (61%). Відповідно, про значну частину злочинів жертви не повідомляли міліцію (38.2%).

Стосовно безпосередньо жертв злочинів опитування показує, що найчастіше респонденти ставали жертвами крадіжок. Так, у загальній кількості потерпілих частка жертв різноманітних крадіжок становить (38.8%). Наприклад, кількість жертв кишенькових крадіжок становить 60 на 10 тисяч населення.

Експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов під час прес-конференції наголосив: «Сьогодні керівники й працівники міліції, прокуратури, Міністерства юстиції розуміють, що існуюча система оцінки діяльності міліції й криміногенної обстановки застаріла, але при цьому не бачать можливості виходу за межі внутрішньосистемної звітності».

Директор програми «Верховенство права» Роман Романов зазначив, що для того, аби визначити довіру громадськості до міліції «ми намагаємося розкласти це поняття на конкретні показники і таким чином з’ясувати це питання». Також Р. Романов, відповідаючи на питання журналістів в контексті втручання міліції в реалізацію права громадян на мирні зібрання, зазначив: «Мене більш турбує 90% судових заборон мирних акцій, до міліції це не стосується, в цьому випадку міліція є заручником цього небезпечного явища».

В рамках співпраці міліції з народом А. Черноусов зробив наголос на такій тезі: «Згадайте, коли ви мали останній контакт з міліцією? Одні скажуть, що це й добре, що не мали контакту, але насправді це погано, люди мають контактувати і спілкуватися з міліцією з різних питань, в тому числі й стосовно попередження правопорушень».

Продовжуючи тезу, Роман Романов зазначив: «Люди діють на упередження в усьому світі, а ми не дотримуємося цього запиту до міліції. … Система МВС надзвичайно консервативна і тут дуже важлива співпраця із громадянами. Для цього ми й виходимо на публічні заходи, а не обговорюємо ці питання на закритих нарадах».

 Поділитися