MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Призовник, з Новим роком! Призову не буде

03.01.2013   
Юрій Чумак
У новому році призову на строкову службу в армію вже не буде. Принаймні, міністр оборони України Павло Лебедєв пообіцяв.

У новому році призову на строкову службу в армію вже не буде.

Принаймні, міністр оборони України Павло Лебедєв пообіцяв, що «2013 року буде призупинено призов на строкову військову службу з одночасним переходом до комплектування армії винятково за контрактом, як це зроблено сьогодні у провідних країнах світу».

Означену заяву він зробив, вітаючи військовослужбовців і працівників Збройних сил України, ветеранів ЗС і членів їхніх сімей із новорічними та різдвяними святами.

Раніше й перший заступник начальника Генерального штабу ЗС України віце-адмірал Ігор Кабаненко заявляв, що Міноборони має намір скасувати військовий призов громадян України на строкову військову службу, щоправда – у 2014 році. «Рівень вимог до військовослужбовців тепер вимагає професійного підходу і професійних навичок», – зазначив віце-адмірал.

І з цим важко не погодитись.

Українська армія вкрай відстала від сучасних армій інших країн світу, тому проведення реформи – потрібна та невідкладна справа. Розроблена Міноборони Концепція реформування та розвитку Збройних сил України до 2017 р. передбачає перехід на комплектацію армії виключно на контрактній основі та скорочення її чисельності зі 192 тис. до 70 тис. чоловік, тобто майже в 2,5 рази.

Нагадаємо, що згідно з Програмою реформування й розвитку ЗС на 2006–2011 рр., українська армія повинна була стати контрактною вже в 2011 році. Як згадує колишній заступник міністра оборони України Леонід Поляков, в 2005–2007 рр. багато чого було зроблене задля цього: поступово створено потрібну нормативно-правову базу, розроблено конкретний детальний план переходу на комплектування за контрактом, робилося все можливе для забезпечення контрактників житлом та іншими соціальними стимулами. Однак «уже починаючи з 2006 р. і Програма реформування, і план переходу фінансувалися не в повному обсязі, а потім криза й постійні зміни керівництва процес професіоналізації практично зупинили».

Тому, на думку голови Українського інституту публічної політики Віктора Чумака, якщо фінансування армії не підвищиться до рівня 2,5-3% ВВП, то така реформа захлинеться, як і всі попередні. Вона буде ефективною тільки за наявності таких чинників: політичної волі для проведення реформ, кадрового потенціалу, фінансових і матеріально-технічних ресурсів. Інакше, на думку експерта, «в результаті запланованого скорочення в 2,5 рази утвориться не армія, а просто певна сукупність озброєних людей, причому озброєних далеко не сучасною технікою».

Як пише «Дзеркало тижня», на сьогодні в армії військовослужбовцями контрактної служби укомплектовано трохи більше ніж 50%, і цей показник істотно не змінюється за останні кілька років (у 2008 р. – 53%, 2009-му – 51, 2010-му – 50, 2011-му – 50%). І зараз шляхом недобору строковиків намагаються збільшити відсоткове співвідношення кількості контрактників, чисельність яких насправді не поспішає збільшуватися.

Отже, призовники 2013 року можуть ПОКИ ЩО зітхнути з полегшенням. Оскільки заяви про наміри не призивати на військову службу пролунали на самому вищому рівні. Втім, насторожує в цих обіцянках фраза, що призов «буде призупинено», яка аж ніяк не є тотожною «буде скасовано».

 Поділитися