MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові зірвалося «примусове повернення з України іноземця»

25.02.2013   
Георгій Кобзар
На сьогоднішній день А. знаходиться на території нашої держави цілком законно, сподіваючись на те, що протиправне рішення СБУ про «повернення з України іноземця» буде взагалі скасовано, і він зможе спокійно закінчити навчання у виші.

До члена Харківської правозахисної групи адвоката Романа Лихачова звернувся громадянин Бахрейну А. з проханням надати правову допомогу, адже його безпідставно видворяють за межі України, позбавляючи права на отримання вищої освіти.

А. заявив:

31 січня 2013 року мною було отримано рішення від 22.01.2013 року про примусове повернення з України іноземця або особи без громадянства, винесене старшим уповноваженим 2 сектору ВКР ГВ КР УСБУ в Харківській області майором П.

У вказаному рішенні зазначені неправдиві дані, що термін перебування на території України я не продовжував, посвідку на тимчасове проживання не оформлював, у зв’язку з чим нібито знаходжуся на території України нелегально.

На даний час я навчаюсь у Харківському національному медичному університеті. Згідно Наказу від 01.11.2012 року №596-с «Про поновлення на навчання» мене було поновлено на 5 курсі (9 семестр) 2012/2013 н.р. 6 факультету з підготовки іноземних студентів, спеціальність «лікувальна справа», навчання за контрактом.

Мною здійснювалися необхідні дії щодо продовження терміну перебування в Україні та щодо отримання посвідки на тимчасове проживання. Це підтверджується наступним:
- відповідно до вимог Порядку розгляду заяв іноземців та осіб без громадянства про продовження строку перебування на території України, затвердженого Наказом МВС України від 25.04.2012 №363, мною було заповнено відповідну заяву. У ній вказано, що приймаючою стороною є Харківський національний медичний університет;
- згідно з вимогами Порядку оформлення і видачі посвідки на тимчасове проживання, затвердженого Наказом МВС України від 23.08.2011 №602, мною було заповнено Заяву іноземця чи особи без громадянства про отримання посвідки на тимчасове проживання за відповідною формою.

І саме Харківський національний медичний університет в особі уповноважених осіб є заявником у розумінні п. 3 Порядку оформлення і видачі посвідки на тимчасове проживання.

Відповідно до п. 4 вказаного Порядку для оформлення посвідки на тимчасове проживання до територіального органу Державної міграційної служби України (ДМС) за місцем проживання іноземця або особи без громадянства заявником подаються необхідні документи. Відповідно до Клопотання №114 навчального закладу щодо оформлення іноземцю чи особі без громадянства посвідки на тимчасове проживання керівництво ХНМУ звертається з клопотанням щодо оформлення посвідки на моє тимчасове проживання на строк до 11.12.2013 року. В клопотанні також зазначено, що я є студентом 5 курсу ХНМУ згідно наказу про зарахування до навчального закладу.

Отже, мною були здійснені всі необхідні та встановлені законодавством України дії щодо продовження терміну перебування в Україні та щодо отримання посвідки на тимчасове проживання.

Зазначаю, що жодного умислу щодо незаконного знаходження на території України я не мав. Я приїхав до України на навчання, щоб здобути гідну освіту та знайти після цього гарну роботу, адже я є єдиним годувальником в сім’ї.

Відповідно до статті 2 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зі змінами, внесеними Протоколом №11 (994_536), нікому не може бути відмовлено у праві на освіту. Держава при виконанні будь-яких функцій, узятих нею на себе в галузі освіти і навчання, поважає право батьків забезпечувати таку освіту і навчання відповідно до їхніх релігійних і світоглядних переконань.

Згідно з п.1.6 Інструкції про примусове повернення і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства, затвердженого Наказом МВС України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України 23.04.2012 №353/271/150, підставами для прийняття рішення про примусове повернення іноземців за межі України є:
- дії іноземців, що порушують законодавство України про правовий статус іноземців та осіб без громадянства;
- дії іноземців, що суперечать інтересам забезпечення національної безпеки України чи охорони громадського порядку;
- якщо це необхідно для охорони здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, які проживають в Україні.

Я не порушував законодавства України та не здійснював інших дій, зазначених в п.1.6 вказаної Інструкції, тому вважаю вказане рішення незаконним.

Також хочу зазначити, що мене, з невідомих мені причин та не маючи на те законних підстав, постійно визивають співробітники СБУ, до того ж вони приходять до мене за місцем мого проживання, а в жовтні 2012 року взагалі відбирали в мене паспорт. Тому, зазначене рішення є черговим доказом незаконних дій співробітників Управління СБУ у Харківській області по відношенню до мене.


Надаючи правову підтримку А., Роман Лихачов спрямував адвокатські запити до Харківського національного медичного університету, в яких просив підтвердити чи заперечити оформлення відповідних документів для іноземця у виші. У відповідь надійшов лист, до якого додані копії наказу ХНМУ про поновлення А. на навчанні та заяви про продовження для А. строку перебування на території України, а також зауважено, що «вказані вище документи направлялись до ГУ ДМС України в Харківській області 13.12.2012 р. паспортистами відділу з набору іноземних громадян та паспортно-візової роботи ХНМУ».

Отже, виходить, що через паперову волокніту в державних установах, відповідальних за оформлення тимчасового перебування іноземних громадян в Україні, працівник СБУ винним зробив самого іноземця, винісши рішення, яким фактично позбавив його права на отримання вищої освіти та здобуття належної професії, а бюджет України – коштів за навчання А. за контрактом.

Оскарження рішень про примусове повернення іноземців в країну походження або третю країну, відповідно до ч. 1 ст. 183-5 Кодексу адміністративного судочинства України відбувається шляхом подання відповідної позовної заяви до суду.

І громадянин Бахрейну А., за юридичної підтримки правозахисника Романа Лихачова, подав адміністративний позов на управління СБУ в Харківській області до Київського районного суду м. Харкова.

У позовній заяві він, керуючись Протоколом до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», Інструкцією про примусове повернення і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства, Порядком розгляду заяв іноземців та осіб без громадянства про продовження строку перебування на території України, Порядком оформлення і видачі посвідки на тимчасове проживання, ст. ст. 2, 6, 7, 104, 105, 106, 183-5 Кодексу адміністративного судочинства України, просить:

- визнати незаконним та скасувати рішення від 22.01.2013 року про примусове повернення з України іноземця або особи без громадянства, винесене старшим уповноваженим 2 сектору ВКР ГВ КР УСБУ в Харківській області майором П. стосовно громадянина Бахрейну А.

Зазначимо, що судове оскарження рішень про примусове повернення або примусове видворення не зупиняють їх дію, крім випадків, коли суд, у порядку забезпечення адміністративного позову, відповідною ухвалою зупиняє дію рішення суб’єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються.

Тому А. звернувся до суду з клопотанням про забезпечення позову.

Київський районний суд, дослідивши матеріали справи, 11 лютого 2013 року дійшов до висновку, що заява позивача про забезпечення позову підлягає задоволенню:

Таким чином, на сьогоднішній день А. знаходиться на території нашої держави цілком законно, сподіваючись на те, що протиправне рішення СБУ про «повернення з України іноземця» буде взагалі скасовано, і він зможе спокійно закінчити навчання у виші.

 Поділитися