MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Справедливість без кордонів

26.06.2013   
Найєфективніша підтримка жертв катувань в Україні – це довести що справедливості можна домогтися без звернення до Європейського суду. Допоможіть, будь ласка!

З нагоди Міжнародного дня в підтримку жертв катувань

Найєфективніша підтримка жертв катувань в Україні – це довести що справедливості можна домогтися без звернення до Європейського суду! 

В «справі паламарів» - троє обвинувачених і сім «явок з повинною».  Жодних доказів  причетності до вибуху в запорізькому Свято-Покровському храмі УПЦ  28 липня 2010 р.

Антона Харитонова, відстороненого паламаря храму, забрали в райвідділ наступного ранку післе озвученого в телевізійному ефірі наказу Президента знайти винуватих за тиждень. Протокол затримання склали опівночі безпосередньо перед підписанням першої «явки з повинною».  Протягом наступних днів Антон написав ще три «явки».

Його брата Сергія Дьомина забрали ввечері того дня. Через добу, під час нічного допиту він зізнався у виготовленні вибухівки. Коли фахівці засумнівалися, що він міг би сам виготовити вибухівку, він написав нову «явку», згідно з якою він придбав пристрій у «невстановленої особи».

Другого паламаря – Євгена Федорченка  – затримали через кілька днів, він  написав одну «явку».

Всі троє відмовилися від «явок», заявили, що вони отримані шляхом катувань і погроз.

Дві експертизи від Донецького та Луганського  науково-дослідницьких інститутів судових експертиз фактично підтвердили застосування незаконних методів тиску. Суддя Минасов просто призначив третю, яка заперечила висновки попередніх двох, та відмовився  викликати судових психологів, щоб з’ясувати в суді, звідки такі діаметрально протилежні висновки.

Суддя не звертав уваги на кричущі порушення слідства, заплющив очі, коли в переддень вироку прокурори «зачесали» обвинувальний висновок, прибравши, між іншим, визначення часу, щоб наявність у всіх алібі не заважала

Жодного розслідування заяв про катування та інші порушення права на справедливий суд не проводилося.

Ви вже читали про це все? Європейський Суд с прав людини також.  Його позиція в таких справах однозначна та передбачувана.  Отримання зізнань із застосуванням катувань автоматично робить процес несправедливим, а вирок - незаконним.  Відсутність ефективного розслідування всіх заяв про насильство правохоронців є порушенням Європейської конвенції. Крапка.     

Крапку ще не поставлено в так званій «справі паламарів»

Апеляційне засідання щойно припинено та справу повернуто до Жовтневого суду «для усунення недоліків».  Є ще час домогтися справедливого суду ДО Європейського суду.

Треба вимагати ретельного розслідування, як заяв про катування, так і інші серйозні підстави вважати, що порушено права трьох хлопців на справедливий суд.   Й хай звітують про результати розслідування перед громадськістю. 

Велике прохання  - допоможіть поширити цей текст (бажано, й англомовну версію http://khpg.org/1372242378) в соцмережах  Просто кликніть на фейсбук чи на інші соцмереж.   Якщо Ви хочете приєднатися до заклику провести ефективне розслідування всіх обставин «справи паламарів» напишіть, будь ласка, тут або за адресою [email protected]

Захищаємо не тільки трьох жертв беззаконня.  Знущання над жертвами катувань, над правосуддям стосується кожного із нас

 

Галина Койнаш 

 

 Поділитися