MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Гаряча тема – Врадіївка – в коментарях ХПГ

05.07.2013   
"Я вважаю, що реакція мітингувальників людей була абсолютно природною. Оскільки вони були ображені і обурені тим, що двох гвалтівників посадили, а третього випустили. Це велике село, де всі знають дівчину, і знають, який тяжкий злочин з нею вчинили. Тому вони обурилися, що і викликало таку реакцію."

Після трагічних події в Врадіївці журналісти брали коментарі у представників Харківської Правозахисної Групи. Дякуємо всім ЗМІ, які висвітлюють наші точку зору!

Golos.UA

«Я вважаю, що реакція мітингувальників людей була абсолютно природною. Оскільки вони були ображені і обурені тим, що двох гвалтівників посадили, а третього випустили. Це велике село, де всі знають дівчину, і знають, який тяжкий злочин з нею вчинили. Тому вони обурилися, що і викликало таку реакцію. Вони прийшли в районне відділення міліції, їх довго не пускали. Крім цього їх не попередили, що будуть використовувати спеціальні засоби проти них, як вимагає закон. Люди були змушені вдатися до таких заходів. І це виключно внаслідок поведінки міліції, прокуратури і суду», - повідомив Євген Захаров.

«Ставлення до міліції дуже погане - їй довіряє дуже низький відсоток людей. Нещодавно було опитування, і стало відомо, що дуже мало хто хоче звертатися до міліції. Коли відбувається злочин і потрібно звернутися до правоохоронних органів, тільки дві третини роблять це», - підкреслив Захаров.

«Поки відсоток розкритих злочинів з райвідділів буде передаватися вгору по всій вертикалі, до тих пір нічого не зміниться. Наша міліція поставлена в рамки, коли вона зобов’язана фальсифікувати справи, щоб виконати показники. До тих пір, поки правоохоронці працюватимуть в умовах безкарності та вседозволеності, так все і буде», - коментує директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Є. Захаров впевнений, що Врадіївські події ще більше підмочили репутацію правоохоронців.
«Авторитет міліції впаде нижче плінтуса. Такі випадки сильно впливають на думку людей. На жаль, схожих прикладів в Україні дуже багато - просто далеко не всі отримують широкий розголос. Врадіївка - невеличке село, де всі один одного знають. Цинізм і беззаконня місцевих правоохоронців обурив людей. Те, що вони не стали мовчати і вийшли на вулицю протестувати - абсолютно природна реакція», - зазначив правозахисник.

Є. Захаров вважає, що тепер реабілітуватися міліції в очах людей буде непросто. Не врятує ситуацію навіть відставка міліцейського керівництва.

«На що це вплине? Піде один - прийде інший, такий же. Це ж не виключно миколаївський феномен - просто збіг. Нашу правоохоронну систему треба змінювати докорінно», - переконаний він.

ATN.ua

Людмила Клочко, Харьковская правозащитная группа:

К сожалению, очень многие работники правоохранительных органов совершают преступления небольшой тяжести, или даже более тяжкие - всегда находятся под защитой своего ведомства и это связано не только с неправильно понятой корпоративной честью, а еще и с тем, что их руководители, начальники, отвечают за своих подчиненных и не хотят портить свою статистику

Победы, вроде Врадиевской, можно пересчитать по пальцам, добавляет Клочко. Убийство, изнасилование, и поджог 18-летней Оксаны Макар, кстати, также николаевчанки, в марте 2012 года также вызвало большой общественный резонанс. Нашли девушку случайно 10 марта, и в тот же день все трое подозреваемых были задержаны, однако через несколько часов двое из них были отпущены. И арестовали их только после масштабных народных противостояний. Наконец, преступники получили 14, 15 лет и пожизненное заключение. В Харькове можно вспомнить разве что акцию простеста после гибели в управлении милиции Евгения Звенигородского - и то в ней участвовали преимущественно правозащитники и родственники тех, кого замучили в милиции. Или поджог опорного пункта милиции во Фрунзенском районе в сентябре 2011 года. Бутылку с коктейлем Молотова неизвестные бросили в помещение милиции. Ответственность за это, впоследствии, взяли на себя общественные активисты, которые выступали против пыток в милиции.


Когда это безымянная акция "Мы против пыток" или "По результатам многих событий" люди не отзываются, они думают, что с ними никогда ничего не случится, они даже внутренне сочувствуя, говорят - ну ничего, вы молодцы, вы выходите, а мы значит посидим дома. Но когда нечто случается, как в Николаевской области, где люди боятся ходить по улицам, они просто все вышли и стали требовать защиты своих прав, и это чаще происходит в маленьких городках


Именно из-за того, что за чужую боль редко поднимаются народные массы, добиться справедливого наказания чиновников очень трудно, говорят правозащитники. Харьковчане же соглашаются - акции неповиновения часто заканчиваются избиением и арестом участников, и именно заботясь за собственную жизнь люди не спешат выходить на площади.

Korrespondent.net

Член Харківської правозахисної групи, адвокат Ігор Cкалько, який побував на місці подій, підтвердив НГ: "Десятки, сотні страхітливих історій, про які ніхто не знає. Я 30 років працював у правоохоронних органах, і, повірте, такого, як коїться зараз, ніколи не було. Ніколи. І, здається, чаша терпіння переповнюється на наших очах: я на кожному кроці бачу і чую - люди люто ненавидять владу і тих, хто її захищає. Ви не уявляєте, з якою ненавистю на вулиці обговорюють, на яких машинах їздять охоронці закону, в яких особняках живуть ті, хто офіційно отримує бюджетні зарплати. Атмосфера така, що достатньо сірник піднести - і вибухне".


ЛІГАБізнесІнформ

Офіційної статистики по насильству і тортурам в міліції в Україні до цих пір немає. Тому правозахисникам доводиться оперувати офіційною інформацією щодо кількості кримінальних справ, які прокуратура відкриває відносно співробітників МВС за перевищення службових повноважень або зловживання службовим становищем (статті 364 і 365 Кримінального кодексу України). "Генпрокурор Віктор Пшонка стверджує, що за минулий рік таких заяв до прокуратури надійшло вісім тисяч і. Але це тільки верхівка айсберга - люди скаржаться рідко, бо бояться розправи", - сказав у коментарі ЛІГАБізнесІнформ співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров За його словами, до прокуратури торік надійшло 115 тисяч скарг на незаконні дії міліції.

Для отримання більш точних оцінок масштабів міліцейського насильства правозахисники періодично проводять соцдослідження з великою вибіркою. Під час обробки даних з числа опитаних виділяється відсоток людей, які зізналися, що протягом року постраждали від побоїв чи інших методів впливу в міліції, і ця цифра екстраполюється на все доросле населення України. Такий метод дає зовсім інше оцінне число постраждалих. У 2004 році насильству в міліції зазнали більше мільйона українських громадян, у 2005-2009 роках відбувся різкий спад - мільйон за всі п’ять років. У 2010-му кількість постраждалих знову виросла - 780 тис., в 2011 їх було вже 984 тис. "Знову майже мільйон, - повернулися до цифр 2004 року. Хоча було падіння в ті роки, коли були цивільні міністри - Цушко і Луценко", - підкреслив Захаров.

За даними опитування, проведеного навесні Інститутом соціології НАН України, лише 1% українців повністю довіряє міліції - це найнижчий показник серед державних інститутів. Показушна реформа правоохоронних органів цю ситуацію не змінить, упевнені правозахисники. Щоб підняти рівень довіри громадян, потрібно змінювати всю систему роботи. "Міліція не повинна працювати на показники і відсоток розкриття - щоб було не гірше, ніж минулого року. Це призводить до того, що міліція змушена фальсифікувати справи і вдаватися до насильства", - вважає Захаров.

Vesti.ua

Евгений Захаров, глава Харьковской правозащитной группы считает, что проблема не в несовершенности системы отбора кадров в МВД. Кандидат проверяется по всем параметрам и если человек прошел все эти уровни изучения и отбора – скрытый садист и насильник должен проявиться и отсеяться. Но проблема в том, что на столь маленькие зарплаты, какие сейчас в МВД трудно найти достойных кандидатов, а даже те достойные, которые попадаются, из-за невозможности прокормить свои семьи также вынуждены «крутиться как могут». «Проблема заключается в том, что уже сформировавшаяся правоохранительная система попросту не дает работать по закону даже тому пополнению, которое хочет и способно это делать, - сказал «Вестям» Захаров. – Из-за плохого финансирования сотрудники МВД не вчера и не после событий во Врадиевке стали на путь преступлений. Коррупция укоренилась в правоохранительной системе: патрульные выколачивают деньги с задержанных, крышуют стихийную торговлю».

 Поділитися