MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Після деокупації Київщини правоохоронці виявили 1590 тіл Правила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»Декларація етичних засад Харківської правозахисної групи‘Я ні про що не жалкую і ні в чому не каюсь’ — в РФ правозахисника засудили до двох з половиною років колоніїПравоохоронці розслідують 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 українських військовополонених Один успех Харьковской правозащитной группы в 1991 годуДзеркало українського правосуддяЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської спеціалізованої туберкульозної лікарні №89Озброїмо Україну! Відкритий лист правозахисників до урядів та громадянського суспільства вільних і демократичних країнПолонений правозахисник Максим Буткевич став лавреатом Національної правозахисної преміїУкраїнські правоохоронці виявили 104 російські катівні у восьми областях УкраїниПолоненого правозахисника Максима Буткевича тримають у колонії в так званій ‘ЛНР’Росія продовжує порушувати міжнародне гуманітарне право. Підсумки тижняОдин успіх Харківської правозахисної групи у 1991 роціОмбудсман звернувся до правоохоронців через відео зі звинуваченням російськомовних захисниківРідні не знають, де росіяни тримають полоненого правозахисника Максима БуткевичаРосійські хакери атакують правоохоронців, які збирають свідчення про воєнні злочини РФЗ такою навалою злочинів не впоралася б жодна правоохоронна система світу, — Євген ЗахаровПравозахисну організацію Truth Hounds оголосили переможцем міжнародної премії The Albie Awards 2023 від Clooney Foundation for JusticeПравоохоронці повідомили про підозру лейтенанту ФСБ, який міг бути причетним до зґвалтувань на Херсонщині

Суди позбавили людину шансів вижити

19.07.2013   
Айгуль Муканова
У Херсонській виправній колонії помер важко хворий Ігор Парфенюк. Адміністрація колонії просила суд про його дострокове звільнення. Але ВІЛ, гепатит С та туберкульоз обох легень і кішківника не стали підставою для судів звільнити людину за станом здоров’я, дозволити їй отримати належну медичну допомогу.

У Херсонській виправній колонії помер важко хворий Ігор Парфенюк. Адміністрація колонії просила суд про його дострокове звільнення. Але ВІЛ, гепатит С, та туберкульоз обох легень і кішківника не стали підставою для суддів звільнити людину за станом здоров’я, дозволити їй отримати належну медичну допомогу. У задоволенні подання про звільнення було відмовлено.

Зі слів матері, на момент затримання Ігор хворів лише на туберкульоз. ВІЛ-інфекція та гепатит С з’явилися у нього вже у колонії. Ці хвороби були виявлені під час обстеження наприкінці 2012 року, коли стан здоров’я Ігоря погіршился. Можливостей для його лікування в колонії не було, тому у квітні 2013 р. адміністрація колонії звернулась до Суворовського районного суду м. Херсону з поданням про дострокове звільнення Ігора Парфенюка за хворобою. Районний суд своєю постановою відмовив у задоволенні подання, апеляційний суд залишив постанову без змін. Для оскарження вказаних рішень Ігор звернувся до юристів Харківської правозахисної групи (ХПГ), але не встиг обговорити зміст скарги. Вранці 14 липня він упав з інсультом, ввечері вже нікого не впізнавав та не міг говорити. Ввечері 16 липня Ігор помер.

Мама померлого, Ганна Федорівна, каже: «Нам говорили, що у колонії Ігоря лікують. Ми також купували та привозили йому ліки. Але Ігорю не ставало краще, навпаки. Майже рік у Ігоря постійно трималась висока температура, він скаржився, що його всередині пече. Два тижні до інсульту він страждав від головного болю, слабкості, хитався під час ходьби. У цьому стані, при такому діагнозі та ще й в умовах колонії у нього було мало шансів одужати».

Юристи ХПГ вказують на те, що законодавство передбачає дострокове звільнення важкохворих засуджених, які не можуть отримувати належне лікування у колонії. Але найчастіше суди відмовляють у такому звільненні. Адвокат мережі правової допомоги людям, які живуть з ВІЛ та наркозалежним, Володимир Куценко каже: «Підстави у відмові найчастіше формальні, без вивчення всіх обставин та стану здоров’я засудженого, динаміки розвитку хвороби. В обґрунтуванні відмови суди вказують на наявність судимостей та можливість скоїти новий злочин, коли засуджений взагалі вже не може рухатися, та фізично не має можливості робити якісь протиправні дії. Не беруться до уваги такі речі як наявність родичів, постійного місця проживання, можливість лікуватися після звільнення».

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Херсоні Наталя Козаренко зауважила: «Це не єдиний випадок, коли суд відмовляє у звільненні за формальними обставинами. Процедура дострокового звільнення передбачена для того, щоби дати людині з невиліковною хворобою провести останні часи вдома у належних умовах. Це не повинно залежати від того, чи вживав засуджений наркотичні речовини багато років тому та чи був ввічливим з працівниками колнії, на що посилався суд у рішенні стосовно Ігоря. Європейські стандарти, за якими держава повинна забезпечити людині гідні умови в останні часи життя, не беруться до увагі».

Юристи мережі планують ініціювати процедуру розслідування зараження Ігоря ВІЛ у колонії. Також вони піднімають питання про те, що не працює процедура дострокового звільнення важкохворих засуджених.

З цією справою працюють юристи всеукраїнської мережі «Забезпечення захисту прав людини вразливих груп населення силами Всеукраїнської мережі правової допомоги» ХПГ, що захищає порушені права людей, які живуть з ВІЛ та страждають від наркозалежності. Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Зв’язатися з юристами проекту можна за адресою: Харків, а/с 10397, 61002, тел. 057 7006772.

За додатковою інформацію для ЗМІ звертатися до Айгуль Мукановой, [email protected], тел.: 057 700 62 81

 

 Поділитися