MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Механізм попередження катувань працюватиме з широким залученням моніторів від громадськості

30.07.2013   
Юрій Чумак
Про це заявила Омбудсмен України Валерія Лутковська під час зустрічі з громадськими моніторами, які залучені до відвідування місць несвободи в рамках реалізації національного превентивного механізму.

У Києві відбулась координаційна зустріч моніторів, присвячена обговоренню процесу впровадження національного превентивного механізму (НПМ) в Україні.

 

Її організаторами виступили Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), Асоціація незалежних моніторів місць несвободи (АНМ), Харківський інститут соціальних досліджень (ХІСД), Департамент з питань реалізації НПМ Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Захід відбувався за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

Під час зустрічі Омбудсмен Валерія Лутковська поділилася з моніторами своїм баченням розвитку національного превентивного механізму в Україні. Вона зазначила, що система НПМ, що розбудовується, вже показала себе дієвою, оскільки до роботи Офісу Уповноваженого в цьому напрямку долучаються нові активні представники громадськості, регулярно відбуваються моніторингові візити до місць несвободи, виявляються певні недоліки та надаються рекомендації з їх усунення. І повторні візити доводять, що ефект від відвідувань є.

 

Відповідаючи на запитання учасників координаційної зустрічі моніторів, Уповноважений з прав людини підкреслила, що стандарти належного поводження із особами, що перебувають у місцях несвободи, повинні бути доведені до всіх адміністрацій цих установ, що матиме значне превентивне значення.

 

І при відвідуванні працівники Секретаріату Омбудсмена разом із правозахисниками відстежують саме дотримання цих стандартів прав людини, попереджаючи факти катувань та нелюдського поводження.

 

«Ми вже бачимо, що варто дещо модернізувати нашу діяльність в цьому напрямку, але система працюватиме надалі – з широким залученням моніторів від громадськості, які й виступають в якості «плюсу» в системі «Омбудсмен+», – наголосила В. Лутковська.

 

«З часом роль «плюсу», тобто громадськості, буде тільки підвищуватися. Думаю, років за 10 ця система еволюціонує від моделі «Омбудсмен+» до «+Омбудсмен». І тоді громадські активісти зможуть відвідувати місця несвободи самостійно, без представників Уповноваженого, а останні надаватимуть необхідну підтримку», – зазначила Валерія Лутковська.

 

Наразі візитів і візитерів ще замало, досвід їх роботи поки невеликий. Тому потрібно пройти значний шлях інституційного розвитку. І координаційна зустріч, що відбулася, сприятиме кращій організації процесу роботи моніторингового механізму.

 Поділитися