MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Іноземним студентам – про права при взаємодії з міліцією

30.07.2013   
Георгій Кобзар
У Харкові було презентовано брошуру «Права іноземних студентів при взаємодії з органами внутрішніх справ України».

25 липня в харківському інформаційному агентстві «Status Quo» було презентовано брошуру «Права іноземних студентів при взаємодії з органами внутрішніх справ України».

Видання підготовлене громадською організацією «Харківський інститут соціальних досліджень» (ХІСД) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Брошура базується на соціологічному дослідженні, проведеному ХІСД у лютому-квітні 2013 р. та на аналізі нормативно-правової бази щодо правового статусу й обов’язків іноземних студентів в Україні і повноваженнях міліції стосовно них.

Дотримання прав іноземних студентів є однією з найактуальніших проблем для України, оскільки наша держава входить до 10 країн-лідерів у сфері міжнародної освіти.

Особливе занепокоєння сьогодні викликає ставлення до цих студентів працівників міліції, від яких іноземці страждають найбільше. Одним із засобів вирішення цієї проблеми є правова освіта іноземних студентів, більшість з яких практично не знають своїх прав і обов’язків на території України, а тому дуже вразливі до порушення прав і потрапляння в різні конфліктні ситуації.

«Правова просвіта іноземних студентів та надання практичних порад полегшить їх перебування в Україні, змусить міліцію з повагою ставитися до іноземців, що знають закони України і не порушують їх», – зазначила науковий співробітник ХІСД Марія Колоколова, презентуючи нове видання.

За словами М. Колоколової, соціологічне дослідження було здійснене у 4-х фокус-групах, в яких взяли участь 29 іноземних студентів з 6 країн Африки (Камерун, Кенія, Конго, Нігерія, Сенегал, Танзанія), які навчаються на підготовчому або 1-4 курсах у найбільших вузах Харкова.

Результати дослідження свідчать про регулярні випадки таких неправомірних дій з боку міліції по відношенню до студентів, що приїхали на навчання до України з інших країн:

- незаконні затримання;

- вимагання грошей;

- постійне запитування документів, які студенти не зобов’язані мати при собі;

- безпідставні обшуки;

- погрози і навіть побиття.

Показовим результатом дослідження є те, що всі респонденти у проведених фокус-групах зазначили, що не поїхали б учитися до Україні, якби знали, що будуть почувати себе тут настільки незахищеними. За словами студентів, вони очікують від міліції захисту й допомоги в чужому місті та іншій країні, а не дискримінації та порушення прав.

Натомість, в якості позитивного прикладу студенти згадували ставлення правоохоронців до іноземців у Харкові під час футбольного Євро-2012, коли міліція поводилася з ними ввічливо й доброзичливо.

Проект є дуже важливим, у тому числі й для поліпшення міжнародного іміджу Харкова як найбільшого міста України за кількістю іноземних студентів.

«Мета цієї брошури та дослідження в цілому – показати іноземним студентам, що вони не кинуті напризволяще у чужій країні, хоча вони приїжджають в Україну без двох основ виживання – знання мови і законів. Ми сподіваємося, що брошура допоможе як іноземцям, так і співробітникам органів внутрішніх справ краще розуміти один одного», – зауважила М. Колоколова.

Брошура побудована у формі запитань і відповідей з посиланнями на відповідні нормативно-правові документи. Ці питання стосуються насамперед:

• Правового статусу іноземних студентів на території України. У брошурі роз’яснюється, що відповідно до Конституції України і Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», іноземці мають ті ж права і несуть ті ж обов’язки, що й громадяни України.

• Прядку і строків оформлення необхідних документів. Деякі студенти ставляться до цього питання недобросовісно, ​​через що змушені платити штрафи при неоформленні документів у встановлені терміни. У брошурі описується нормативна і практична сторона оформлення необхідних документів.

• Переліку документів, які може вимагати міліція для встановлення законності перебування людини в Україні. Зокрема, студенти повинні знати, що єдиним документом, який встановлює законність їх перебування на території України, є вид на проживання. Втім, за словами респондентів, міліціонери запитують у них студентські квитки, перепустки в гуртожиток, договір про оренду житла і навіть ключі від кімнати гуртожитку.

• Підстав для затримання і доставки до відділення міліції. Студент повинен знати, що міліціонер не має права затримати його тільки через відсутність документів (крім виду на проживання, який він постійно повинен мати при собі).

Окрім цього, видання містить контактні дані організацій (регіональних, всеукраїнських, міжнародних), до яких можуть звернутися іноземні студенти в разі порушення їхніх прав, контакти офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, органів прокуратури, СБУ, МВС та перелік нормативно-правових документів, що стосуються прав іноземців в Україні та іноземних студентів зокрема.

Брошура випущена англійською мовою, її наклад – 500 примірників. Видання поширюватиметься у провідних харківських вишах.

Нагадаємо, наразі в Україні навчається більше 60 тис. іноземних студентів зі 152-х країн світу. За прогнозами фахівців, кількість студентів з-за кордону тільки у Харкові в 2013-2014 роках сягне 19 тис. чол.

 Поділитися