MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Близько 13% громадян України є носіями гепатиту С.

09.08.2013   
Степан Терновий
Такі невтішні результати медичного тестування були отримані в рамках проведення в 30 містах України в кінці липня всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування», яка вже другий рік поспіль підтримується Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні.

Такі невтішні результати медичного тестування були отримані в рамках проведення в 30 містах України в кінці липня всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування», яка вже другий рік поспіль підтримується Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні.

 

У Міжнародний день боротьби з вірусними гепатитами по всій Україні в місцях відпочинку громадян медпрацівниками було протестовано з використанням якісних «швидких тестів» 1422 особу, у 182 (12.9%) результат тесту виявився позитивним.

Дані, що отримані в результаті тестування, не є репрезентативними

Найбільший відсоток людей, інфікованих гепатитом С, в рамках проведення акції зафіксований в Чернігові – 30%, Дніпропетровську – 26%, Чернівцях – 23%, Сумах і Макіївці – 17%. У столиці України рівень позитивних результатів тесту склав 22%.

Таким чином, нинішня акція підтвердила тривожні дані, отримані ще під час масового тестування в 40 містах України влітку 2012 року (тоді рівень позитивних тестів склав 9.6%), це підтверджує високий рівень поширення інфекції серед населення країни.

Ще однією сумною тенденцією в державі цього року стали не виконані й понині обіцянки Уряду прийняти Державну програму протидії гепатитам, яку Кабмін нібито затвердив ще в кінці квітня 2013 року, але пізніше з’ясувалося, що істотно скорочений проект держпрограми лише на початку липня був оприлюднений для проходження обов’язкової стадії громадського обговорення на офіційному сайті профільного Міністерства охорони здоров’я України. Напередодні Міжнародного дня боротьби з вірусними гепатитами державні чиновники вкотре публічно обіцяли зареєструвати держпрограму ще до кінця минулого тижня, але на сьогоднішній день, навіть через тиждень після повернення Прем’єр-міністра України з відпустки, затвердженого документа з адекватним бюджетом поки немає.

«Штучне зволікання із затвердженням урядової Держпрограми з протидії гепатитам не тільки вводить в оману 1.2 мільйона наших співгромадян, хворих на гепатит, життя значної частини яких залежить від своєчасної державної закупівлі ліків вже цього року, а й призводить до подальшого підвищення рівня захворюваності, що в черговий раз наочно продемонстрували результати останнього тестування», – заявив Виконавчий директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Андрій Клєпіков.

* * *

Згідно з останніми експертними даними, на сьогоднішній день у світі 150–180 мільйонів людей хворі на гепатит С. Україна за темпами поширення вірусних гепатитів посідає перше місце в Європі за кількістю людей, інфікованих вірусом гепатиту С, чисельність яких приблизно 1.2 мільйона.
 
Внаслідок обмеженої конкуренції між фармацевтичними компаніями – виробниками ефективних ліків від Гепатиту С вартість лікування залишається високою. В Україні вона становить від 110 до 160 тисяч гривень, що недоступно для більшості наших громадян.
 
За матеріалами сайту «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» 
 Поділитися