MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи є проявами ксенофобії футбольні кричалки на кшталт «дави хохлів»?

11.08.2013   
Георгій Кобзар

Наслідки інциденту 4 серпня мають розрішити спортивні суди, заявляють у Федерації футболу України. Але фанати вважають «кричалки» такого штибу не більше ніж проявами «футбольної субкультури».

У своєму матеріалі на сайті «Радіо Свобода» журналіст Євген Солонина розмірковує з приводу недавнього скандалу на донецькому стадіоні, коли, під час матчу місцевого «Шахтара» з київським «Динамо» ультрас гірняків скандували «дави хохлів!»

Тим часом у соцмережах та в коментарях під публікаціями в медіа про цей випадок дискусія триває. Частина коментаторів пояснює, що у фанатському середовищі прихильники кожного регіонального клубу завжди мали образливі, нерідко етнічнозабарвлені прізвиська. «Хохлами» часто називають прихильників клубу «Динамо» (Київ). Відтак на матчах за участі кримської «Таврії» прихильники іншої команди скандують «Дави татар», на іграх із одеським «Чорноморцем» лунають образи щодо їхніх прихильників, яких фанати інших клубів називають «жидами».

Ці назвиська, так само як і означення «кроти» для вболівальників «Шахтаря», не є проявом расизму, ксенофобії та людиноненависництва загалом, а лише відображають фанатську субкультуру, пояснює «Радіо Свобода» футбольний експерт, заступник головного редактора порталу «УА-Футбол» Володимир Миленко.

На його думку, субкультура не конфліктує із зовнішнім світом, більше того, самі динамівські фанати у власному середовищі звуть себе «хохлами» й не ображаються.

Зовсім іншої позиції дотримуються у Федерації футболу України. Заступник голови Федерації Сергій Стороженко запевнив, що інциденти з кричалками на матчах оцінять органи спортивного правосуддя, і, можливо, санкцій зазнають самі футбольні клуби.

«Це образа людської гідності, яку не можна залишати поза увагою… Не виключаю, що клуби будуть притягнені до відповідальності», – зазначив Стороженко.

Самі ж футбольні фанати наголошують, що ціла низка образливих кричалок використовується багато років, і стосується не тих чи інших етносів, а лише уболівальників певних клубів.

Руслан, один із фанатів київського «Динамо», який попросив не називати його прізвища, бачить у розкручуванні скандалу довкола кричалок лише спроби розколоти українців: «Те, що лунало на «Донбас Арені» як кричалка, виглядає страшно. Але цю тему роздмухують політики, які не в темі щодо футбольних фанатів. Відомо, що донецькі вболівальники на матчах розгортають червоно-чорні прапори, вшановують вояків УПА і жертв Голодомору. Відтак, коли вони скандують «дави хохлів» – це стосується не всіх українців, як хтось хоче вважати, а фанатів київського «Динамо»… 95% фанатів усіх українських футбольних клубів є українськими націоналістами, а зараз ми бачимо спробу показати, що серед футбольних уболівальників є як націоналісти, так і українофоби та імперці і що вони ворогують між собою».

Тему образливих футбольних кричалок порушували у медіа ще до чемпіонату Євро-2012. Зокрема, в кількох українських ЗМІ з’являлися публікації про те, що футбольні фан-клуби на пострадянському просторі є прихистком для ксенофобів та неонацистів і що саме це відображається в їхній символіці та висловлюваннях фанатів. Самі ж уболівальники такі звинувачення спростовують.

А тим часом в інформаційному просторі з’явилися повідомлення з посиланням на начальника управління по боротьбі з кіберзлочинністю ГУМВС України в Донецькій області Андрія Небитова про те, що правоохоронці наразі розслідують справу щодо 30-річного донеччанина, ультрас однієї з донецьких команд, який вигукував на стадіоні «фашистські гасла».

Чи йде мова саме про випадок із кричалками «давити хохлів», чи то молодик у свої закликах пішов ще далі, не повідомляється.

Натомість, міліція інформує, що у соціальній мережі «була виявлена сторінка під псевдонімом, де у вільному доступі було розміщено близько 380 фотографій і 2 тисячі відеоматеріалів, які пропагували культ насильства, жорстокість, закликали до антисемітизму, до расової нетерпимості та міжконфесійної ворожнечі. Зазначені матеріали були вилучені і спрямовані на мистецтвознавчу експертизу, а факт їх виявлення внесений до ЄРДР з кваліфікацією за ч. 2 ст.300 КК України».

Під час проведення санкціонованого обшуку у фігуранта було вилучено комп’ютерне обладнання, на якому виявлені матеріали, що свідчать про його причетність до скоєння зазначеного злочину, – заявляють у донецькій міліції.

При цьому, характеризуючи особу підозрюваного, зазначають, що молода людина працює шахтарем, ніяких негативних відгуків про нього немає, проте, «він має певні погляди, відкрите вираження яких може бути небезпечним для суспільства, тому повинно бути припинено».

 Поділитися