MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист мешканців смт.Комсомольське Зміївського району Харківської області

12.08.2013   

 

Президенту України В.Ф.Януковичу

Прем’єр-Міністру України М.Я.Азарову

Народному депутату України І.О.Швайці

Просимо вас допомогти призупинити порушення прав людини в сфері охорони здоров’я та впровадження медичної реформи, негативним наслідком якої є поетапне знищення Комсомольської лікарні, як повноцінного медичного закладу.

Комсомольська лікарня розташована в селищі Комсомольське, де мешкає близько 16 тисяч населення і яке є промисловим центром Зміївського району. Раніше лікарня нараховувала 360 койко-місць і була особливою гордістю нашого селища, адже в ній функціювали всі відділення, працювали фахівці високого класу, які користувались авторитетом не лише в селищі енергетиків, районі та області, а й за межами країни.

Із року в рік ситуація з медичним обслуговуванням в селищі погіршувалась і сьогодні досягла критичного рівня. Спочатку із Комсомольської лікарні перевели до Зміївської ЦРЛ хірургічне відділення, пізніше – ЛОР-відділення, поступово провели скорочення койко-місць до 10 в терапевтичному, неврологічному та дитячому відділеннях, заборонили лікувати дітей до 3-х років. З часом припинили проводити прийоми такі фахівці, як дерматолог, окуліст, онколог, венеролог, психотерапевт. Припинили надавати невідкладну допомогу онкохворим, і тепер вони приречені на мученицьку смерть. Наразі, в зв’язку з впровадженням так званої сімейної медицини та реформуванням швидкої допомоги існування Комсомольської лікарні взагалі знаходиться під загрозою, що, в свою чергу, ставить під загрозу основну цінність – життя та здоров’я мешканців нашого селища та навколишніх сіл. На нашу думку, антиконституційну і антинародну медичну реформу в нашому селищі має бути скасовано і ліквідовано негативні наслідки її запровадження, адже вона цілковито суперечить обіцянкам Президента України В.Ф.Януковича наблизити медицину до населення, забезпечити доступність і якість медичної допомоги.

Ми розуміємо, що наслідком впровадження сімейної медицини, стане ліквідація цілодобових стаціонарних відділень, і хворих госпіталізуватимуть до Зміївської ЦРЛ, що є вкрай незручним для мешканців нашого селища і наближених до нього сіл. Тим більш, що маємо печальний досвід термінового знищення лікарні в селищі Андріївка Балаклійського району, розташованого неподалік, де за два останні роки потужна багатопрофільна лікарня перетворилась на амбулаторію сімейної медицини з декількома ліжками денного стаціонару. Лікарня нібито існує, але фактично повноцінну медичну допомогу в ній отримати неможливо. Фахівців майже не залишилось: сімейний лікар, педіатр, стоматолог… і безперервні «мандри» населення до Балаклійської ЦРЛ. За логікою, така ж доля чекає і нашу лікарню. Оскільки сімейні лікарі тепер підпорядковані Зміївській ЦРЛ, вони будуть вимушені лікувати хворих на денному стаціонарі, штучно створюючи умови незаповненості ліжок цілодобового стаціонару. Залишаються незрозумілими їх стосунки із лабораторією, фізіотерапевтичним відділенням, рентген-кабінетом. Ми побоюємося, що тепер навіть за лікарняним листком доведеться їздити до Змієва, адже сімейний лікар вже не підпорядкований Комсомольській лікарні. Крім того, внаслідок запровадження сімейної медицини та ліквідації вузькопрофільних фахівців в черзі до сімейного лікаря стоятиме вагітна жінка разом з хворим на туберкульоз, дитина з ангіною разом з хворим на коросту, що є порушенням інструкцій Мінздрава України. Особливе занепокоєння серед молоді викликає перенесення дитячої поліклініки на другий поверх дорослої, де зараз розташоване гінекологічне відділення, внаслідок чого мамочки з немовлятами також можуть опинились неподалік від хворих на туберкульоз та коросту. А ще й змушені будуть разом з дітьми волочити на другий поверх коляски, адже доглядати за ними буде нікому. За іншою версією, дитяче відділення перенесуть на місце швидкої допомоги, яку, в свою чергу, «поселять» у моргу, який донедавна працював в Комсомольській лікарні, а тепер його «виселили» до Змієва. То не краще було б для населення, аби до моргу перенесли кабінети головних лікарів разом з кабінетами інших керівників району, які сприяють реалізації так званої медичної псевдо реформи?

Трагічні наслідки реформи ми відчуваємо на прикладі швидкої допомоги, відділення якої нещодавно було закрито в нашій лікарні. Раніше у нас було дві машини швидкої допомоги, тепер одна. Ми мали змогу або викликати «швидку» додому, або звернутись безпосередньо до відділення і вчасно отримати допомогу. Тепер двері швидкої допомоги зачинені на замок. А замість обіцяних 20 хвилин швидку допомогу іноді доводиться чекати цілий час. Внаслідок невчасно наданої медичної допомоги люди помирають прямо на вулицях.

Таким чином, замість реформи, спрямованої на покращення медичного обслуговування, ми отримали реформу, спрямовану на знищення населення, насамперед, похилого віку. До того ж, так звана оптимізація Комсомольської лікарні призведе до звільнення без пояснення причин багатьох досвідчених медичних працівників. А ринок праці поповниться великою кількістю медпрацівників працездатного віку, що викликає протестні настрої в суспільстві. Оскільки реалізація так званої медичної псевдо реформи відбувається без відома населення, з яким місцева влада навіть не спромоглася поспілкуватись та надати роз’яснення з приводу хвилюючих питань, що викликають пересуди і занепокоєння серед людей, оскільки реформа суперечить Конституції України, а саме ст.49, де зазначено: «Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування… Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності», ми вимагаємо:

1. Забезпечити гласність медичної реформи. Всі конкретні рішення щодо Комсомольської лікарні ухвалювати на сесіях Зміївської районної ради та Комсомольської селищної ради лише після обговорення з територіальною громадою.

2. Забезпечити прозорість процесу. Не допускати перепрофілювання медичного закладу під потреби організацій та осіб, які займаються іншими видами господарської діяльності або ведуть комерційну діяльність.

3. Покращити рівень забезпечення прав людини на доступність отримання медичної допомоги без її обмежень в змісті та обсягах.

4. Провести громадські слухання та широке обговорення доцільності реформування Комсомольської лікарні із залученням фахівців Харківської обласної державної адміністрації, голів Зміївської райдержадміністрації та Зміївської районної ради, в.о.голови Комсомольської селищної ради. Проаналізувати всі зауваження та пропозиції населення, лікарів, медпрацівників з метою дотримання законних прав громадян на гарантовану державою медичну допомогу, охорону здоров’я, материнство та дитинство, прав медпрацівників на працю і професію, на безпосередню участь громадян в справах місцевого самоврядування.

5. Повернути назад до Комсомольської лікарні відділення швидкої допомоги та вузькопрофільних фахівців.

Сподіваємось, що врешті-решт влада почне розмовляти з народом. Інформацію щодо проведення громадських слухань просимо надати завчасно в засобах масової інформації Зміївського району.

(Зібрано понад 200 підписів. Збір підписів триває)

07.08.13

 

 

 Поділитися