MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Врятуйте наші життя!!!

19.08.2013   
Андрій Діденко
Сьогодні, 19 серпня, близько 19-ї години на телефон громадської приймальні УГСПЛ зателефонував чоловік і схвильовано, з надривом почав дуже швидко говорити, що він перебуває в місцях позбавлення волі, а саме у Стрижевській виправній колонії № 81, що на Вінничині. Чоловік наголошував, що йому і ще близько п’ятнадцяті засудженим загрожує небезпека – небезпека їхньому життю й здоров’ю.

Сьогодні, 19 серпня, близько 19-ї години на телефон громадської приймальні УГСПЛ зателефонував чоловік і схвильовано, з надривом почав дуже швидко говорити, що він перебуває в місцях позбавлення волі, а саме у Стрижевській виправній колонії № 81, що на Вінничині. Чоловік наголошував, що йому і ще близько п’ятнадцяті засудженим загрожує небезпека – небезпека їхньому життю й здоров’ю. Що він готовий до будь яких дій з боку громадськості, в тому числі й до розголосу інформації, поширенню прізвищ засуджених, аби тільки врятувати їхні життя.

Голос чоловіка насправді був дуже схвильований, і те, що засуджений до позбавлення волі знаходиться у відчаї, було очевидно – його не турбує питання, що він телефонує в недозволений законом спосіб (в колоніях середнього рівня безпеки заборонено користуватися мобільними телефонами). Абонент повторив кілька разів: якщо не відбудеться ніяких дій з боку представників громадськості, то «жить нам осталось меньше суток».

Як з’ясувалося з розмови коло засуджених 81-ї колонії, а саме:

Чепель Ігор Петрович, Муратов Сергій Олексійович, Копецький Павло Анатолійович, Антоновський Олександр Анатолійович, Зверєв Рустам Ігоревич, Козак Олег Юрійович, Замелюк Віталій Володимирович, Косован Шарьєн Миколайович, Бовко В.А. і ще декілька засуджених, які не побажали оприлюднювати свої прізвища, перебувають, з їх слів, у скрутному становищі. Пряма мова:

«Эти люди, и я в том числе, все бывшие помощники администрации. Я, например, работал дневальным штаба. Сознаюсь, что в силу своей работы причинил людям много горя. Когда я приехал этапом, представители администрации –это все люди имеющие влиятельный статус, нашли ко мне „ключ“, пообещали условно-досрочное освобождение, я был дневальным и на изоляторе, и на карантине, пользовался полномочиями, которые не имеет ни один заключенный, фактически правами, которые имеет только администрация колонии. А теперь нас всех пятнадцать человек из числа „хозобслуги“ – это работники кухни, санчасти, дневальные штаба и другие, как шлак, отработанный материал отдают на растерзание других осужденных. Мы все находимся на первом отряде и сегодня первый заместитель начальника колонии Лысак Сергей Николаевич и оперативник Бабожко Владимирович вызвали нас всех и сказали, что „у вас сутки до перевода на другой отряд“. А на другом отряде с нами разговор короткий, осужденные берут трубы и нас просто убивают. Вчера двоих перевели на пятый отряд, так осужденного Косован Александра поламали трубами и он сейчас в критическом состоянии с многочисленными телесными повреждениями. А над осужденным Бачинским глумились и издевались другие осужденные. Мы уже сутки не принимаем пищу в знак протеста против неизбежной расправы над нами, которая нас ждёт в любом другом отряде. А Лысак говорит: „Звоните куда хотите, я вас закатаю“».

– Скажіть будь ласка, а чому це відбувається, я маю на увазі переведення вас усіх на інші дільниці, якщо Ви бездоганно виконуєте свої обов’язки помічників персоналу колонії? – спитав я.

– Мы просто знаем много информации и готовы сообщить компетентным органам, вот поэтому с нами и хотят расправиться таким образом – руками других осужденных. Мы знаем о том, что на промзоне систематически изготовляют сабли, ножи, продаётся медь, знаем о том, куда деваются продукты питания, предназначенные на суточное довольствие для осужденных. К примеру, из 200 килограмм мяса в котел для осужденных попадает только 40. Помогите, просим вас, если спасут наши жизни, мы готовы рассказать такое, и подтвердить доказательствами, чего не знает и не расскажет ни один осужденный. Мы есть носителями информации опасной для администрации, что чип-флеш карта, которую нужно стереть».

Насправді, така практика давно відома, ще з часів «ГУЛАГу», і самоохорони, коли засудженим видавали зброю і вони охороняли таких самих, як і вони, засуджених, а щоб утримати ці преференсні повноваження, виконували свою роботу сумлінно і якісно. Зараз засудженим не видають зброю, але, напевно, в кожного начальника установи, заступників, в кожного оперуповноваженого є особистий помічник із числа засуджених, який користується необмеженими повноваженнями, виконує всі забаганки і примхи свого «шефа», і труситься за своє місце, бо боїться розправи в середовищі звичайних засуджених (яким і сам є), тому, що виконував настанови свого «боса», спричиняючи засудженим багато зла.

Звертаємося до Вінніцької прокуратури з проханням перевірити наведену інформацію. Зясувати, чи дійсно засудженому Стрижевської виправної колонії № 81 Олександру Косован 18 серпня 2013 року були завдані тілесні ушкодження. Якщо так, то за яких обставин. Допитати засуджених, прізвища яких наведені вище, на предмет корупційних зловживань з боку персоналу виправної колонії. А також забезпечити безпеку цих засуджених від злочинних дій з боку як персоналу, так і інших засуджених.

 Поділитися