MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Обов’язкове тестування українців на ВІЛ не поліпшить епідемічну картину ВІЛ/СНІД в Україні.

21.08.2013   
Степан Терновий
ВБО Всеукраїнська мережа ЛЖВ виступила проти законопроекту, що вводить обов’язкове тестування на ВІЛ, який було подано на розгляд парламентом 12 серпня цього року.

ВБО Всеукраїнська мережа ЛЖВ виступила проти законопроекту, що вводить обов’язкове тестування на ВІЛ, який було подано на розгляд парламентом 12 серпня цього року.

Законопроект, поданий народним депутатом Тетяною Слюз, передбачає обов’язкове тестування при вступі у ВНЗ, прийнятті на роботу, в’їзду в Україну на термін більш ніж трьох місяців (для іноземців). Разом з тим періодичне тестування пропонується проводити при обов’язкових профілактичних медичних оглядах працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб.

Ухвалення такого закону не принесе жодних позитивних змін у питанні подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні. Крім того, він суперечить міжнародним рекомендаціям щодо законодавства в сфері ВІЛ.

У пояснювальній записці до законопроекту Тетяна Слюз, мотивує важливість введення обов’язкового тестування, зазначаючи, що епідемія ВІЛ є важкою ношею для держави. При вона не наводить жодних наукових або медичних аргументів на користь обрання саме такого методу боротьби з ВІЛ. Також автор законопроекту не вказує джерел фінансування закупівлі тест-систем і фахівців, які здійснюватимуть настільки масштабне тестування.

За словами члена Координаційної ради ВБО Всеукраїнська мережа ЛЖВ, швидше за все, тягар фінансування ляже на плечі тих, хто проходить тестування.

"Я впевнений, що ніякої користі ні людям, ані державі цей закон не принесе. Усі вигоди дістануться виробнику тест-систем, оскільки держфінансування законопроект не передбачає. Значить, весь фінансовий тягар ляже на плечі тих, хто буде змушений проходити тестування в обов’язковому порядку. Весь цивілізований світ відмовився від насильницького поголовного тестування", - зазначив Шерембей.

За словами керівника відділу адвокації та юридичної підтримки ВБО Всеукраїнська мережа ЛЖВ, світова практика боротьби з ВІЛ показує, що в країнах з примусовим тестуванням епідемія починає розповсюдяться значно швидше.

"Складається враження, що для написання законопроекту в сфері подолання ВІЛ/СНІД не потрібно бути ні експертом, ні залучати відповідних фахівців", - резюмував Кондратюк.

За матеріалами "Корреспондент".

 Поділитися