MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Парламент прийняв перший «євроінтеграційний» закон – про права засуджених

05.09.2013   
Юрій Нужний

Верховна Рада 5 вересня 2013 р. прийняла урядовий закон про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо порядку та умов відбування покарання.

За інформацією УНІАН, за відповідне рішення проголосували 379 народних депутатів.

Цей законопроект знаходиться у списку необхідних для підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом.

У ньому регулюється питання внутрішньої організації процесу відбування покарань, які, на думку розробників, покликані гуманізувати кримінально-виконавчу систему.

Так, відповідно до запропонованих змін, у ст. 59 КВК встановлюється, що засуджені одержують тривалі побачення, на строк до 3-х діб, – 1 раз на місяць і тільки з близькими родичами (подружжя, батьки, діти, усиновителі, усиновлені, рідні брати і сестри, дідусі, бабусі, онуки). Тривалі побачення надаються також подружжю, що проживало однією сім’єю, але не перебувало у зареєстрованому шлюбі. Тривалі побачення для реєстрації шлюбу надаються позачергово.

Також вносяться зміни до ч. 6 ст. 92, відповідно до яких встановлені цією статтею вимоги роздільного тримання засуджених не поширюються на:

- засуджених до довічного позбавлення волі, які після відбування 20 років покарання у приміщеннях камерного типу переведені до звичайних житлових приміщень колонії максимального рівня безпеки;

засуджених, що перебувають у лікувальних закладах місць позбавлення волі і в колоніях, призначених для утримання та лікування інфекційно хворих засуджених.

Ст. 95 доповнюється частиною 3, згідно з якою під час утримання в дільниці карантину, діагностики і розподілу побачення засудженим не надаються, крім побачень з адвокатом. Чим завадять побачення з близькими в цей період - важко зрозуміти.

Згідно зі змінами до ст. 134, засудженим, на яких накладено дисциплінарне стягнення у вигляді поміщення до дисциплінарного ізолятору, карцеру чи переведення до приміщення камерного типу (одиночної камери), телефонна розмова може бути надана лише з дозволу начальника колонії у вигляді винятку, з метою виховного впливу або у зв’язку з винятковими особистими обставинами (смерть або тяжка хвороба близького родича, яка загрожує життю хворого, стихійне лихо, яке спричинило значну матеріальну шкоду засудженому або його сім’ї).

Також у ст. 141 встановлюється, що будинок дитини при виправній колонії є дитячим закладом. У цих будинках діти перебувають під опікою адміністрації дитячого закладу на повному державному забезпеченні, їм створюються умови, необхідні для нормальної життєдіяльності та розвитку.

Головним позитивом законопроекту є надання короткотривалих побачень без обмежень, а не 3 на місяць, як зараз.

Нагадаємо, цього тижня Верховна Рада України має прийняти 6 законопроектів, що стосуються підписання асоціації з Європейським Союзом.

 Поділитися