MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чого чекати харків’янам від медичної реформи?

24.09.2013   
Олена Карась
18 вересня 2013 року у приміщенні Харківської правозахисної групи відбулась прес-конференція "Медична реформа в Харкові: буде погано, але недовго?"

18 вересня 2013 року у приміщенні Харківської правозахисної групи відбулась прес-конференція "Медична реформа в Харкові: буде погано, але недовго?"

Провів прес-конференцію Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Як стало відомо Харківській правозахисній групі з відповіді директора Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради Ю. В. Сороколата на інформаційний запит, згідно з Рішенням Харківської міської ради від 03.07.2013 р. № 1221/13 в Харкові буде створено 13 комунальних закладів охорони здоров’я. Ця відповідь викликала низку питань, які й стали предметом обговорення на прес-конференції:

1. Які функції будуть виконувати 13 комунальних закладів охорони здоров’я, які створюються в м. Харкові згідно з Рішенням Харківської міської ради від 03.07.2013 р. № 1221/13?
2. Як буде відбуватись надання медичної допомоги хворим у новостворюваних лікарняних закладах?
3. Як новостворювані лікарняні заклади будуть співпрацювати з іншими, зокрема, спеціалізованими, лікарняними закладами?
4. Що буде з тими 13 лікарняними закладами (та їхніми працівниками), на базі яких створюються нові заклади?

На прес-конференцію був запрошений директор Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради Юрій Володимирович Сороколат, але він не прийшов.

Євген Захаров відзначив, що медична реформа у Харкові розпочалась явочним порядком, опісля закриття медичних установ в області. Заплановано відкрити 13 центрів первинної медико-санітарної допомоги на базі 13 діючих поліклінік та лікарень.

Він наголосив, що рішення Харківської міської ради про створення 13 центрів первинної медико-санітарної допомоги на базі 13 діючих поліклінік та лікарень є незаконним. Оскільки нормативно-правовий акт щодо проведення медичної реформи не діє на території Харкова та Харківської області. Вже з цієї причини це рішення можна оскаржити до адміністративного суду.
Сама ж реформа суперечить ст. 49 Конституції України, яка забороняє скорочення кількості державних та комунальних медичних закладів.

Аби пояснити загрози виконання незаконного рішення міської ради, Євген Захаров розповів про те, що відбувалось області.
Ось лікарня у селищі Бірки. На цьому фото показано, що залишилось після її “оптимізації”. В приміщенні бувшої лікарні відкрили лікувально-діагностичний центр на 6 ліжок, а було їх значно більше. Мешканців Бірок для отримання медичної допомоги направляють навіть не до Мерефи, яка поблизу, а у Зміїв, бо Бірки належать до Зміївського району. Мешканцям добиратися незручно, а отримати всі процедури денного стаціонару просто неможливо, бо можна не встигнути на автобус.

Якщо подивитись на хід медичної реформи у “пілотних” областях, ми побачимо, в деяких населених пунктах люди ставали на захист своїх лікарень, і іноді їм вдавалось захистити свої лікарні.

Але, коли відкривають отакі, як в Бірках, центри первинної медико-санітарної допомоги, більша частина приміщень бувших лікарень або здається в оренду комерційним медичним установам, або іншим комерсантам, або ці будівлі просто стоять порожні. І було чимало сюжетів по національних телеканалах, в яких показувалось, як колишні лікарні руйнуються: вікна вибиті, двері зняті...


До Харківської правозахисної групи потрапив один наказ, обласний. Він змінює порядок направлення хворих на консультацію до установ Академії медичних наук. Якщо хворому потрібна консультація кращих фахівців, на приклад у Інституті неврології та психіатрії, або в Інституті терапії, чи в Інституті ортопедії і травматології, при кожному з яких є консультативні поліклініки, раніше лікар робив виписку з медичної картки та писав направлення, ставив свою печатку та печатку лікарняного закладу. І з цим направлення та випискою людина йшла до відповідної поліклініки та отримувала консультацію.
Тепер цей порядок змінено. Тепер районні поліклініки та лікарні не мають права видавати такі направлення до консультативних поліклінік. Натомість такі направлення буде видавати монопольно Обласне управління охорони здоров’я. Навіщо це було зроблено, якщо відкинути корупційну версію, я просто не розумію!


Далі Євген Захаров виклав свій погляд на реформи, які відбуваються в нашій державі. Реформи, які ми спостерігаємо, мають на меті скорочення дефіциту бюджету. Це скорочення мережі медичних, культурних, наукових та освітніх установ. Зменшення видатків на їхнє утримання та перерозподіл коштів на інші, “більш важливі”, потреби.

Євген Захаров привернув увагу присутніх до проблеми смертності в Україні.
Ми всі знаємо, що ст. 3 Конституції України проголошує життя та здоров’я людини найвищою соціальною цінністю. На тлі цього виглядає повним абсурдом те, що Україна вийшла на перше місце в світі за смертністю населення. Україна випередила і країни Африки, і країни Латинської Америки. На зараз смертність в Україні сягає 19,2 на 10 тисяч населення. В найгірший за всі роки незалежності за економічних умов 1999 рік ми мали смертність 14 на 10 тисяч населення. І це було далеко не перше місце в світі.
Те, що відбувається зараз, це результати політики нашої держави в галузі медицини.


Учасник прес-конференції полковник медичної служби, голова Всеукраїнської громадської організації імені Пірогова "Військова медицина України" О. Малиш наголосив на необхідності запровадження страхової медицини.

У медицині все би було добре, як були б гроші. Тоді б не виникало питання: закривати, чи не закривати.
Ще 1998 року на першому з’їзді лікарів, Президентом тоді був Леонід Кучма, а охороною здоров’я опікувалась, як і зараз, Раїса Богатирьова, було сказано: лікарі вже давно знають, як робити реформу, лікарі добре розуміють, що кастрацією імпотенцію не лікують. А зараз ми йдемо шляхом кастрації.

Де взяти потрібні кошти? Як казав видатний лікар Пирогов, необхідно залучати приватний капітал. А приватний капітал - це медичне страхування. Якщо ми зможемо добитись, аби роботодавець платив за найманого працівника медичну страховку, тоді в нас справа зрушить з місця. Попри спротив олігархів, необхідно лобіювати медичне страхування!

Коментуючи виступ О. Малиша, Євген Захаров зауважив, що було вже кілька проектів впровадження страхової медицини, є ще кілька законопроектів. Є два підходи до страхової медицини, які містяться в тих законопроектах. Але потрібно розуміти: все страхова медицина запрацює тоді, коли буде здорова економіка, коли економіка буде працювати. Тоді будуть робитись відрахування хоч за однією системою страхової медицини, хоч за другою. Але мають постійно надходити страхові відрахування.


* * *

Зміни в системі охорони здоров’я так чи інакше стосуються всіх. З огляду на представлені на прес-конференції факти, ці зміни негативно позначаться як на хворих, так і на лікарях.

 Поділитися