MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява ініціативної групи з ушанування Юрія Шевельова

02.10.2013   
Ми, так само як і ви, вкрай стурбовані й обурені несправедливістю ухваленого місцевою владою рішення та брутальним знищенням пам’ятної дошки, виготовленої коштом сотень харків’ян, що зробили на неї добровільні пожертви, а передусім – хвилею безпідставних і бездоказових звинувачень на адресу Ю.Шевельова.

1 жовтня 2013 року                                                                                  м. Харків

 

Шановні друзі, дорогі харків’яни, всі, хто підтримує нашу ініціативу щодо вшанування пам’яті видатного земляка та встановлення йому в Харкові пам’ятної дошки,

Ми, так само як і ви, вкрай стурбовані й обурені несправедливістю ухваленого місцевою владою рішення та брутальним знищенням пам’ятної дошки, виготовленої коштом сотень харків’ян, що зробили на неї добровільні пожертви, а передусім – хвилею безпідставних і бездоказових звинувачень на адресу Ю.Шевельова. Нам, як і вам, прикро усвідомлювати, що зусилля харківської громади, спрямовані на вшанування видатного земляка, наштовхнулись на стіну ідеологічних та історичних спекуляцій.

У цій ситуації ми заявляємо, що знищення пам’ятної дошки не перекреслює наших дій.               Ми впевнені, що історична правда переможе, і в Харкові неминуче на законних підставах буде встановлена меморіальна дошка Ю.В.Шевельову, недарма ім’я нашого славетного земляка вже посіло гідне місце в суспільному житті України. Обіцяємо докласти до цього максимум зусиль і, звісно ж, розраховуємо на солідарність і вашу підтримку.

У цьому році ми відзначаємо 105-ту річницю від дня народження уславленого українця. Ніхто не перешкодить нам ушанувати пам’ять Юрія Шевельова. Тому звертаємось до вас із пропозицією долучатись до науково-мистецької акції, спрямованої на поширення та популяризацію доробку вченого, яку плануємо провести у грудні цього року в місті Харкові.

Маємо певну надію, що ця акція об’єднає провідних літераторів, мистецтвознавців, істориків, філологів, небайдужих харків’ян. Об’єктивне висвітлення місця Юрія Володимировича Шевельова в культурному та науковому просторі дасть змогу подолати ширені невігласами радянські стереотипи та забобони.

Ігор Муромцев

Ігор Михайлин

Сергій Вакуленко

Вячеслав Проненко

Анатолій Порохівник

Кость Черемський

Сергій Жадан

Іван Варченко

Дмитро Пилипець

Станіслав Ніколенко

Леонід Онищенко

Вікторія Склярова

 Поділитися