MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові почалась кампанія з відключення від Інтернету

06.10.2013   
Богдан Міщанський
Війна інтернет-провайдерів, чи монополізація ринку телекомунікацій одним «гравцем»? У Харкові почалася масова різанина кабелів.

Війна інтернет-провайдерів, чи монополізація ринку телекомунікацій одним «гравцем»? У Харкові почалася масова різанина кабелів.

За повідомленнями в ЗМІ та в соціальних мережах у Харкові почалася масова різанина кабелів. Ріжуть інтернетні та телевізійні кабелі невідомі люди, які іноді представляються працівниками комунальних служб. Відбувається цей вандалізм в різних районах міста. Від цих дій страждають як споживачі послуг Інтернет та кабельного телебачення, так і постачальники тих послуг, що змушені оперативно відновлювати знищені комунікації.

Але та пошесть, за "дивним" збігом обставин, ретельно оминає комунікації одного з провайдерів,-- "Тріолану", хоча зафіксовані й "ексцеси виконавців". Також той провайдер згадується в повідомленнях харків’ян, що залишились без доступу до Всесвітньої Мережі через різанину кабелів: напередодні різанини їм наполегливо радили підключатись до "Тріолану"...


Працівники МВС знають про діяння кабельних вандалів, однак не сповіщають а ні про подробиці пошкодження майна провайдерів, а ні про про свої досягнення в справі припинення вандалізму.


Що може бути причиною сплеску кабельного вандалізму у Харкові?

Є дві версії.

Згідно з однією, деякі харківські чиновники ну дуже вже зацікавлені у процвітанні та прибутковості "Тріолану".

Згідно із другою, міська рада вирішила не витрачати власні кошти на ремонт 1100 під’їздів у міських будинках, а знайти "лоха". І знайшла його в особі операторів телекомунікаційних послуг. На зустрічі з ними Харківський міський голова Г. Кернес буцімто сказав: «Вы готовьтесь к тому, что с нового года вы сдадите деньги на обслуживание домов, которые вы эксплуатируете. Кто не сдаст – извините». І попередив, що провайдери можуть повторити долю місцевих автоперевізників: якщо раніше їх було 98, то зараз залишилося тільки 16. Офіційних же заяв з боку Харківської міськради не було. Як і немає, зі слів операторів телекомунікаційних послуг, жодних їхніх зобов’язань виконувати ремонтні роботи, які мусить виконувати КП "Жилкомсервис".

Теоретично існує і третя версія: оператори мобільного інтернету воюють за ринок з операторами-кабельниками. Однак, вона навряд чи є правдивою з огляду на "вибірковий" характер кабельної різанини.

* * *

Яка з тих версій є правдивою, покаже час. Однак, кабельні різники й досі не піймані і не покарані. І немає жодних гарантій, що вони не будуть й надалі продовжувати свою діяльність. Цілком ймовірно, що доволі багато харків’ян, особливо тих, що постраждають від вандалів двічі, або тричі, пристануть на пропозицію стати абонентами "Тріолану", про асортимент та якість послуг якого враження абонентів дуже неоднозначні. Також не виключено, що інші оператори телекомунікаційних послуг, напружившись, відремонтують за "Жилкомсервис" ті під’їзди, на які їм вкажуть міські чиновники, і вандалізм вщухне.

Але в цій різанині суттєво порушені як права власності операторів телекомунікаційних послуг, так і права їхніх абонентів на свободу інформації. А ще й на операторів, й на клієнтів чиниться незаконний тиск: одних примушують платити за "Жилкомсервис", а інших,- споживати послуги тільки "правильного" оператора.

Не важко передбачити, до яких наслідків може привести продовження кабельної різанини у 2014 та 2015 роках. Істотна монополізація ринку телекомунікаційних послуг одним, ймовірно афілійованим з місцевою владою, оператором цілком здатна в "потрібний" час залишити значну кількість харків’ян без джерел інформації. Та й різати один кабель легше й швидше, ніж 5, або 10...

 Поділитися