MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Комітет Ради Європи проти катувань відвідав Україну

26.10.2013    джерело: www.cpt.coe.int
Страсбург, 24.10.2013 – Делегація Комітету Ради Європи з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (КЗК) здійснила періодичний візит в Україну (з 9 по 21 жовтня 2013 року).

Страсбург, 24.10.2013 – Делегація Комітету Ради Європи з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (КЗК) здійснила періодичний візит в Україну (з 9 по 21 жовтня 2013 року).

Основною метою візиту був перегляд становища осіб, що утримуються правоохоронними органами, а також слідчо-арештованих, зокрема, у світлі положень нового Кримінального процесуального кодексу, який набув чинності в листопаді 2012 року. Для цього, делегація здійснила візити в ряд установ Міністерства внутрішніх справ та установ попереднього ув’язнення Державної пенітенціарної служби (СІЗО). Знову перевірено поводження із засудженими у виправній колонії № 81 у Стрижавці – під час свого попереднього візиту в цю установу в грудні 2012 року, Комітет вказав, що жорстоке поводження із засудженими було звичайною практикою. Крім того, делегація вперше провела візит до в’язниці № 3 у Кривому Розі, у якій утримувались різні категорії ув’язнених, у тому числі слідчо-арештовані.

У ході візиту делегація провела консультації з Інною Ємельяновою та Максимом Райком, першим заступником Міністра юстиції і помічником Міністра юстиції відповідно, з Олександром Лісіцковим та Сергієм Сидоренком, Головою та заступником Голови Державної пенітенціарної служби відповідно, а також із вищими посадовими особами Міністерства внутрішніх справ. Делегація також зустрілася з Григорієм Середою, заступником Генерального прокурора.

Були проведені переговори з Валерією Лутковською, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, а також із представниками Національного превентивного механізму, створеного в рамках Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань (ФП КПК). Крім того, делегація зустрілася з представниками Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців, членами національної асоціації адвокатів та координаційного центру безкоштовної юридичної допомоги, а також представниками неурядових організацій, які діють в областях, що викликають заклопотаність КЗК.

Наприкінці візиту, делегація представила свої попередні зауваження українській владі. Реакція на попередні зауваження делегації щодо Міністерства внутрішніх справ, яка була опублікована цим міністерством 21 жовтня 2013 року, є неповною. Зокрема, вона не повністю відображає зауваження, зроблені стосовно поводження із затриманими з боку співробітників правоохоронних органів.

Візит був проведений такими членами КЗК:

– Лятіф Гусейнов (Азербайджан), Президент КЗК (голова делегації);
– Мажена Ксел (Польща), перший віце-президент КЗК;
– Джьорджє Алемпієвіч (Сербія);
– Наталія Хуторська (Росія);
– Вінсент Тейс (Люксембург);
– Георгій Тугуши (Грузія).

Їх підтримали Борис Вудз, начальник відділу, та Йоган Фрістедт із Секретаріату Комітету, їм також допомогав Ерік Сванідзе, колишній прокурор (Грузія).

Делегація відвідала такі місця несвободи:

Установи Міністерства внутрішніх справ

м. Київ:

Подільський районний відділ
Святошинський районний відділ
Голосіївський районний відділ
Київський ізолятор тимчасового тримання (ІТТ)

Автономна Республіка Крим

Алуштинський міський відділ внутрішніх справ
Центральний районний відділ внутрішніх справ, Сімферополь
Алуштинський ITT
Сімферопольський ITT
Ялтинський ITT

Дніпропетровська область

Жовтневий районний відділ внутрішніх справ, Дніпропетровськ
Лінійний відділ внутрішніх справ, Дніпропетровський залізничний вокзал
Саксаганський районний відділ внутрішніх справ, Кривий Ріг
Дніпропетровський ITT
Криворізький ITT
Спеціальний центр прийому для осіб, які перебувають під адміністративним арештом у Дніпропетровську

Одеська область

Малинівський районний відділ внутрішніх справ Одеського міського управління та Хмельницький районний підрозділ
Приморський районний відділ внутрішніх справ Одеського міського управління
Суворовський районний відділ внутрішніх справ Одеського міського управління
Одеський ITT

Вінницька область

Вінницький районний відділ внутрішніх справ, Вінниця
2 -й підрозділ Вінницького міського управління внутрішніх справ
Вінницький ITT

Пенітенціарні установи

Київський СІЗО
Дніпропетровський СІЗО
Одеський СІЗО
Сімферопольський СІЗО
В’язниця № 3, Кривий Ріг
Стрижавська виправна колонії № 81.

У ході візиту делегація також відвідала в’язницю № 1 у Вінниці для проведення опитування засуджених, які нещодавно прибули до установи.

З англійської переклав Вадим Човган (ХПГ)

 Поділитися