MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Закон «про іноземних агентів» виправити неможливо

15.11.2013   
Степан Терновий

Заява Міжнародного товариства «Меморіал»

Минув рік з часу набуття чинності горезвісного закону «про іноземних агентів», ухваленого Держдумою в авральному порядку і негайно затвердженого Радою Федерації і Президентом.

За цей рік жодна незалежна некомерційна організація не зареєструвалася в якості «іноземного агента». Хвиля прокурорських перевірок породила численні судові процеси з приводу застосування цього закону на практиці. Очікується розгляд норм цього закону в Конституційному суді РФ і в Європейському суді з прав людини.

Ймовірно, у зв’язку з цим тепер багато посадових осіб - від Президента до Генерального прокурора - говорять про необхідність внесення до нього поправок, що мають уточнити використовувані у законі дефініції.
 
Ми вважаємо, що ніякі часткові зміни не зможуть виправити цей спочатку неправовий та антиконституційний закон. Концепція закону «про іноземних агентів» по суттю своєю не виходить з принципу верховенства права. Не існує жодної проблеми, яку б цей закон вирішував. Цілі його ініціаторів були суто політичними і кон’юнктурними, а його формулювання вносять навмисну та очевидну правову невизначеність.
 
Підставою для вибіркового та дискримінаційного виокремлення тих чи інших організацій з ряду інших публічних акторів не можуть бути ні джерела фінансування (якщо ці джерела не заборонені законом), ні характер діяльності (за відсутності в ній доказово виявлених правопорушень), ні приналежність організації до тієї чи іншої організаційно-правовій форми об’єднань громадян.
 
Всі некомерційні організації - одержувачі коштів як з російського бюджету, так і від приватних спонсорів і фондів, вітчизняних чи зарубіжних,- так чи інакше впливають на громадську думку з метою домогтися позитивних, з їх точки зору, змін у країні.
 
І всі вони, якщо їх дії порушують закон, повинні нести відповідальність .
 
Закон же «про іноземних агентів» передбачає протилежний порядок і фактично вводить презумпцію винності штучно виділеної групи організацій - ще до і замість оцінки їхньої діяльності щодо її змісту та наслідків.
 
Навмисна нечіткість формулювань і юридична безграмотність визначень відкривають широкі можливості для свавілля. Це веде до руйнування правових засад демократичного сучасної держави. Практика застосування цього закону багатьма російськими судами дає додаткові докази несумісності закону з правом та здоровим глуздом. Справа часом доходить до абсурду, коли політичною діяльністю визнавалося участь у написанні доповіді про ситуацію з правами людини, ведення справ у судах, або навіть необхідна законом публікація звіту про власну діяльність.
 
Цей закон не підлягає виправленню. Будь-які поправки, навіть зроблені з найкращими намірами, припускають збереження суті його концепції і сприяють подальшому закріпленню неконституційних і неправових підходів в російському суспільстві і державі.
 
Єдиний вихід з цієї ситуації - якнайшвидша скасування закону «про іноземних агентів» .
15.11.2013
 Поділитися