MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому в багатій Україні багато бідних українців?

20.11.2013   
Георгій Кобзар

Кожен десятий українець перебуває за межею бідності.

З одного боку, найбагатші в Європі олігархи, а з іншого – найбідніше населення за найкращих природних, географічних умов і наявності талановитого і працьовитого народу. Сьогодні в Україні, 10 олігархічних кланів контролюють 80% економіки, в той час як близько 10-12% населення України знаходиться за межею бідності та майже 70% перебуває поряд з цією межею.

Як розповіла завідувач відділу дослідження рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Національної академії наук України Людмила Черенько в ефірі Українського радіо, наразі в Україні «досить незначний відсоток людей заможних – приблизно 5% населення. 10-12% – це люди вкрай бідні. Ще 12-15% – ті, що перебувають недалеко від межі бідності, не дотягуючи до середніх суспільних стандартів. Далі йде велика група, яка становить 40-50% населення: це люди, які мають невизначений соціальний статус. І лише близько 20% становить група, яка мала би стати основою для формування середнього класу».

Інші українські дослідники кажуть про мінімум 3% громадян, які систематично не доїдають.

А для міжнародних порівнянь використовується такий критерій визначення бідності, як 5 доларів США на одну особу на добу, перерахованих у гривні, за паритетом купівельної спроможності, що надає Світовий банк.

У рейтингу купівельної спроможності населення серед 42 країн Європи Україна посідає 39 місце. Згідно із дослідженням міжнародної компанії Gfk, у 2013 році середні витрати європейців становитимуть майже 13 тисяч євро, тоді як середні витрати українця складуть вдесятеро менше – близько 1, 3 тисячі євро.

Україна з такими показниками потрапила до країн, громадяни яких витрачають менше четвертої частини того, що дозволяє собі витрачати середній європеєць. До цієї категорії входить одна країна-член ЄС – Болгарія, а також Білорусь і Молдова.

Моніторинг Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України також засвідчує, що в Україні показники бідності у сімей із дітьми вдвічі вищі, ніж у сімей без дітей.

А минулорічна, підготована Інститутом демографії, комплексна оцінка бідності в Україні встановила пряму залежність рівня бідності ще й від того, має чи ні людина вищу освіту. Отже, ті, хто є краще освіченими, навіть якщо працюють не за фахом, мають більше змоги й здібностей заробити собі на життя.

У місцевих бюджетах не вистачає коштів на допомогу малозабезпеченим. Міські, сільські та селищні ради допомагають людям, які потерпають від крайньої бідності, лише в надзвичайних випадках. Найскрутніше доводиться самотнім людям похилого віку, інвалідам та дітям із неблагополучних родин.

Крім того, тенденція економії на заробітній платні як з боку роботодавців, так і з боку держави під час кризи посилилася, що призвело до масового зубожіння працівників. Якщо розмір середньої заробітної платні в Україні порівняти з європейським, то різниця просто шокує: українці заробляють у 2, 5 – 25 разів менше.

Нагадаємо, Україна займає 78-е місце серед 187 країн і територій за індексом людського розвитку (ІЛР), згідно з Доповіддю про людський розвиток ПРООН 2013року. При підрахунку індексу розвитку враховують середню тривалість життя, рівень грамотності дорослого населення й рівень життя. Очолюють рейтинг у 2013 році Норвегія, Австралія та США, а найнижчі показники людського розвитку мають Демократична Республіка Конго та Нігер.

 Поділитися