MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Премія Сахарова за свободу думки вручена школярці з Пакистану

20.11.2013   
Георгій Кобзар

Європарламент 20 листопада 2013 року вручив премію Сахарова пакистанської дівчині-правозахисниці.

Премія імені Андрія Сахарова «За свободу думки» за 2013 була вручена в Страсбурзі 16-річній Малалі Юсуфзай, пакистанській активістці боротьби за права жінок.

Пакистанська дівчина Малала Юсуфзай стала відомою в усьому світі, виступивши за жіночу освіту в країні, де рух «Талібан» намагається повністю знищити це право. В 2009 році в Долині Сват, де контрольовані талібами місцева влада заборонила дівчаткам відвідувати школу, 12- річна Юсуфзай зважилася відстоювати своє право на отримання освіти і стала під псевдонімом вести блог, присвячений боротьбі за свої права, який швидко став дуже популярним. У жовтні 2012 року озброєні таліби скоїли на неї замах, що мало не коштувало Малалі життя та шокувала міжнародне співтовариство.

Сьогодні Малала Юсуфзай виступає за права жінок не тільки в Пакистані, але й по всьому світу. За останні роки вона отримала ряд престижних нагород у сфері захисту прав людини. Цього року вона також була одним з номінантів на Нобелівську премію миру.

На думку нагородного комітету, нинішній, 25-й лауреат премії імені Сахарова є «символом боротьби з екстремізмом і фанатизмом».

З трибуни Європарламенту Малала Юсуфзай заявила: «Я присвячую цю престижну нагороду всім героям Пакистану і людям по всьому світу, які борються за свої права. Нам необхідно змінити розуміння слова «сильний». Держава з талановитими, досвідченими і освіченими людьми – справжня супердержава, а не країна, де десятки тисяч солдатів і зброї».

І додала, що діти, які живуть у важких умовах у багатьох країнах світу, не мріють про мобільні телефони, планшети та плейери. Все, що їм наразі необхідно – це лише книжки та ручки!

Малала Юсуфзай отримала премію під тривалі оплески депутатів на пленарному засіданні Європарламенту.

На церемонії були присутні близько 20 колишніх лауреатів премії, які запрошені до Страсбурга з нагоди 25- річчя цієї нагороди .

«Ми глибоко зворушені її ідеями, – заявив під час церемонії нагородження голова Європарламенту Мартін Шульц. – Освіта – це не привілей, освіта – це одне з фундаментальних прав людини».

Нагадаємо, премія «За свободу думки» імені Андрія Сахарова – це нагорода, яка щорічно вручається на засіданні Європарламенту за заслуги в боротьбі за свободу слова. Започаткована у 1988 році, нагорода вручається за досягнення в таких областях: захист прав людини та основоположних свобод, розвиток демократії і відстоювання верховенства права, повага до міжнародного законодавства, захист прав меншин.

 

 Поділитися