MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дітей у Луганську зганяли на «патріотично-виховний захід» від ПР?

04.12.2013   
Юрій Шершень

3 грудня 2013 р. у Луганську відбулося перше засідання за позовом до міськради, обласної державної адміністрації, обласного та міського департаментів освіти щодо незаконного примушення дітей та студентів брати участь у масових заходах, організованих Партією регіонів.

Як повідомляє прес-служба Правозахисного центру «Поступ», 3 вересня 2013 року у Луганську було проведено урочисту ходу та мітинг, присвячені 70-річчю визволення Луганщини від німецько-фашистських загарбників, які фактично перетворилися на захід, покликаний продемонструвати «всенародну підтримку» Партії регіонів.

Проте функціонерами владної партії, які також є посадовими особами місцевих адміністрацій та органів самоврядування, був використаний адміністративний ресурс – для забезпечення масовості заходу для участі у ньому були примусово залучені понад 5 тисяч школярів та студентів Луганська та області. Батьком одного з учнів був поданий позов щодо порушення прав його та його сина на мирні зібрання та на недоторканність приватного та сімейного життя.

Під час першого засідання відповідачі оголосили свої заперечення до позову. Так Луганська міська рада не вважає себе належним відповідачем, посилаючись на те, що її рішення, яким міський Департамент освіти був зобов’язаний забезпечити явку студентів та учнів, буцімто, напряму не спричинило порушення прав позивача. Представниця міськради «не побачила» причинно-наслідкового зв’язку між рішенням міськради про організацію святкування із залученням дітей та студентів та наказом міського Департаменту освіти щодо зобов’язання директорів шкіл забезпечити участь учнів у вказаному заході.

Обласна державна адміністрація та обласний департамент освіти, представлені однією особою, взагалі заперечували, що 3 вересня на площі відбувалося мирне зібрання – ходу та стояння декількох тисяч студентів та школярів під прапорами Партії регіонів вони називають «патріотично-виховним заходом», який, на їхнє переконання, не може бути предметом захисту ст. 39 Конституції України та ст. 11 Європейської Конвенції з прав людини.

За словами представника, обласна рада взагалі не може бути ініціатором мирного зібрання, тому що (!) не може подати позов про його заборону сама проти себе. Директор та завуч школи, де навчається син позивача, заявили, що планували участь дітей лише у єдиній виховній годині, не знали про політичний характер заходу і самі були здивовані кількістю прапорів та символіки Партії регіонів.

Фактично, представники відповідачів та третьої сторони робили все, щоб довести що саме їхня установа не є головним винуватцем порушення прав дітей, студентів та їхніх батьків, і надали позивачу та його представникові низку важливих аргументів. Так було підтверджено, що луганські школярі дійсно були залучені до участі у мітингу зі святкування 70-річчя звільнення Луганщини, і що участь у цьому заході була для них обов’язковою.

Було підтверджено, що батьки учнів не були поінформовані про політичний характер цього заходу. Не було заперечено й те, що організаторами мітингу разом з державними та муніципальними установами стали обласна та міська організація Партії регіонів. Зі свідчень представників відповідачів було підтверджено, що під час мітингу на площі у великій кількості була присутня символіка та прапори Партії регіонів.

Як зазначає «Поступ», на наступному засіданні суд вивчить речові докази, ще раз заслухає стороні та, можливо, вже прийме рішення у справі. Слухання продовжиться 11 грудня о 14:00 у луганському Окружному адміністративному суді.

 Поділитися