MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява членів правління Харківської обласної організації Національної Спілки журналістів України

22.01.2014   
Ми вважаємо, що це черговий наступ на свободу слова в Україні. Бо будь-яку інформацію, яка не підтверджена судовим рішенням, можна вважати наклепом і притягати до відповідальності за її розповсюдження.

16 січня 2014 року Верховна Рада України прийняла в цілому, а згодом президент підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп.

Нагадуємо, що у вересні 2012 року Верховна Рада України вже приймала за основу законопроект, який встановлював карну відповідальність за наклеп. Це був так званий законопроект народного депутата Віталія Журавського (фракція Партії регіонів) №11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)», в якому наклеп пропонувалося карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3, 4 тис. грн. до 25, 5 тис. грн.), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

Тоді ухвалення цього законопроекту засудили Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів України, опозиційні політичні сили, Незалежна медіапрофспілка України, рух «Стоп цензурі!», Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), «Репортери без кордонів», Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Міжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів. Згодом законопроект був знятий з розгляду.

Тепер у законі Колесніченка В.В. та Олійника В.М. (стаття 1511) пропонується за наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, – карати виправними роботами на строк від одного до двох років або обмеженням волі на строк до двох років.

Цей закон був прийнятий Верховною Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів.

Ми вважаємо, що це черговий наступ на свободу слова в Україні. Адже прийняття цього закону без відповідних убезпечень журналістів від його прямої дії означатиме лише залякування українських медійників та неможливість проводити журналістські розслідування, оприлюднення корупційних схем та оборудок суддів, політиків та чиновників, бо будь-яку інформацію, яка не підтверджена судовим рішенням, можна вважати наклепом і притягати до відповідальності за її розповсюдження. Цей закон спрямований на залякування.

Ми вимагаємо скасувати закон або норми цього закону, які становлять загрозу для журналістів та свободи слова в Україні.

17.01.2014 р.

В. Блізняк, В. Галаур, О. Голуб, К. Григоренко, В. Данюк М. Десятников, С. Замлянська, В. Зіньківська, С. Кублицька, В. Лукьянов, Є. Маслов, М. Ніколаєва, В. Ревенко, А. Солдатенко Ю. Хомайко, Ю. Чумак, О. Швець

 Поділитися