MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Парламент скасував диктаторські закони від 16 січня (оновлено)

28.01.2014   
Юрій Чумак

28 січня Верховна Рада на своєму позачерговому пленарному засіданні визнала такими, що втратили чинність, 9 з 12 законів, ухвалених 16 січня. За це рішення проголосував 361 депутат.

Серед скасованих законів є так званий «закон Колесніченка-Олійника», що встановлював кримінальну відповідальність за наклеп, забороняв поширення екстремістських матеріалів, ужорсточував регулювання діяльності громадських організацій, дозволяв закривати сайти без рішення суду – на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, зобов’язував реєструвати Інтернет-ЗМІ, забороняв «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх родичів чи членів сім’ї, дозволяв президенту та Верховній Раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, а також містив низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

Закони скасовувались «пакетним голосуванням», без обговорення – за наслідком консультацій між парламентськими фракціями. Рішення прийняте за основу та в цілому. Щоправда, фракція КПУ не голосувала за нього.

На порядку денному позачергової сесії Верховної Ради України. 28 січня 2014 р. – лише одне питання – «Про врегулювання політичної кризи та забезпечення стабільності в державі».

Нагадаємо, Рада Європи дала попередню негативну оцінку нововведенням до українського законодавства від 16 січня. Генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд у відповідній заяві зазначив: «Ініційована Радою Європи оцінка законодавства від 16 січня показує, що занадто багато норм явно не відповідають Європейській конвенції з прав людини, тому вони не повинні застосовуватися».

Раніше повідомлялося, що фракція Партії регіонів не має наміру голосувати за скасування законів від 16 січня, на чому наполягала опозиція. Відповідаючи на питання, чи голосуватиме Партія регіонів за скасування законів від 16 січня на запланованій на вівторок позачерговій сесії парламенту, один з речників ПР Чечетов відповів: «Звичайно, ми категорично не підемо на скасування цих законів. Ми їм сказали, що скасування не буде, оскільки вони (закони – авт.) один в один списані з європейських… Ці закони ми переписали повністю з європейських, може бути, не так переклали».

«Помилка вийшла – ось про що мовчить наука», – співав колись В. Висоцький. За політичні «помилки» такого ґатунку, які призвели до радикалізації суспільних настроїв та поставили Україну на межу катастрофи, треба відповідати!

До речі, зранку 28 січня прем’єр-міністр Микола Азаров подав у відставку. Цього ж дня президент Янукович прийняв відставку прем’єра та всього складу Кабінету Міністрів України.

 Поділитися