MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Гріх «розпусти»

22.02.2014   
Олександр Северин, к.ю.н., ІЦ «Майдан Моніторинг»
Останнім майданним періодом медіа-простір почали засмічувати злоякісною мислебацилою про те, що Янукович нібито може за власним бажанням розпустити Верховну Раду – така собі жахалочка Банкової для не надто лояльних та не надто сміливих депутатів.

Класична українська комбінація з часу і натхнення наразі потрібніша для чого іншого, а не для написання довгих текстів, та і взагалі для актуальної публіцистики настали дні як не білого аркушу так аркушу зі стислим на-писом «права людини – понад усе» без занадтих «наворотів» та оздоблень. Тому, не забираючи вашого часу, стисло про те, чому та теза про «розпусту» – суть маячня.

1. Згідно з частиною другою ст.90 Конституції України «Президент України може достроково припинити повноваження Верховної Ради України , якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися».

2. Особливо «вумні» представники старої влади та їхні трубадури та чірлідери наголошують на відсутности у вищенаведеній нормі слова «лише» і далі звертаються до норми частини другої ст.77 Конституції, де записано, що «позачергові вибори до Верховної Ради України призначаються Президентом України і проводяться в період шістдесяти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України». З чого робиться висновок про те, що достроково припинити верховнорадянські повноваження гарант, мовляв, може коли йому заманеться.

Проте (або «але є але», як той казав):

3. Повноваження Президента визначено у ст.106 Конституції, де можливому припиненню гарантом повноважень Верхоради присвячено лише один пункт восьмий частини першої: «[президент] припиняє повноваження Верховної Ради України, якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися», що повністю відповідає вищецитованій нормі ст.90. Жодних інших варіантів ропуску президентом Верхоради у його прописаних у Конституції повноваженнях нема.

4. При тому відповідно до частини другої ст.19 Конституції України «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України», а відповідно до Рішення Конституційного Суду України №7-рп від 10.04.13 «повноваження Президента Украї-ни вичерпно визначені Конституцією України». Вичерпно. Ніяких дискреційних повноважень. Крапка.

Так що регіональним ентузіастам – «розпусникам» не варто вкладати у і без того заклопотану голову Януковича дурниці, які у подальшому, при денному світлі, можуть бути справедливо названі узурпацією.

11.02.2014

http://krytyka.com/ua/community/blogs/hrikh-rozpusty

 Поділитися