MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим : За сталінськими лекалами?

25.03.2014    джерело: hro.org
Ян Рачинский

Ян Рачинський, історик: Пропагандистська кампанія, що супроводжувала аншлюс Криму, була настільки безсоромною та безглуздою, що вже, здавалось, не залишилося сил дивуватися новинам. Але деякі все ж приголомшують.
 
Виявляється, громадяни України, що не побажали стати росіянами, зможуть жити в Криму, але їм буде потрібно оформити дозвіл на проживання. Про це повідомив у понеділок заступник глави ФМС Сєрґєй Калюжний.

Можна тільки здогадуватися, які почуття будуть відчувати до Росії ті, хто народився і все життя прожив в Криму, а тепер буде змушений отримувати від окупаційної влади вид на проживання - на своїй батьківщині.

Втім, російська влада не винаходять нічого нового. Вони використовують старий досвід.

Можна втішатися, що поки не в повному обсязі.

Рішення Політбюро ЦК ВКП (б ) від 15 січня 1943 не обмежувалося лише дорученням НКВД СРСР у тримісячний термін видати радянські паспорти особам, які перебували в польському громадянстві до 1-2 листопада 1939 року. Воно також наказувало «осіб, що демонстративно відмовляються отримати радянські паспорти, а також всіх підбурювачів до відмови, залучати до кримінальної відповідальності».

На жаль , щось підказує мені , що і ця частина не залишиться незатребуваною.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1940 Працівниця кишинівської тютюнової фабрики отримує радянський паспорт після приєднання Бессарабії до СРСР

 

Переклав Степан Терновий.

 Поділитися