MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Виїзні консультації: крок назустріч у вирішенні земельних питань на селі

03.04.2014   
Віктор Тарасов
Юристи «Центру правової інформації та консультацій» Чернігівського громадського комітету захисту прав людини проводять виїзні групові консультації з типових проблем оформлення права власності на землю для селян.

Юристи «Центру правової інформації та консультацій» Чернігівського громадського комітету захисту прав людини проводять виїзні групові консультації з типових проблем оформлення права власності на землю та інших майнових питань для жителів сіл Чернігівської області.

Перші такі виїзди вже відбулися в лютому-березні 2014 року до сіл Серединської, Дніпровської, Краснянської сільських рад Чернігівського району.

Селян, які звертаються до юристів, найбільше турбують питання оформлення спадщини на земельні ділянки, проблемні моменти відносин з орендарями, земельних та майнових паїв порядок укладення та розірвання договорів, виплата орендної плати, виготовлення проектів відводу земельної ділянки, отримання земельного паю з земель резерву, оформлення спадщини, межових суперечок тощо.

«Для мешканців сільської місцевості питання права власності на землю є особливо актуальним, – зазначає Наталія Піддубна, юрист Центру правової інформації та консультацій при Чернігівському громадському комітеті захисту прав людини. – Саме селяни найчастіше стикаються з проблемами реалізації цього права на практиці. Причиною цього переважно є незнання людьми відповідного законодавства сфері. На нашу думку, подібна діяльність дасть змогу поліпшити правову обізнаність жителів сіл Чернігівщини з питань оформлення і захисту прав на землю, інших майнових питань».

Юристи «Центру правової інформації та консультацій» розробили зразки типових позовних заяв з земельних питань, які вже стають в нагоді селянам.

Але, як виявилося, іноді виникають й особливі питання.

Наприклад, с. Дніпровське знаходиться на мальовничому березі Дніпра, тому й консультації мали відповідну направленість. Зокрема, мешканці села занепокоєні забудовою прибережних захисних смуг, що призводить до неможливості навіть підійти до водойми. Тому юристами надано допомогу в складанні колективної скарги до Чернігівської міжрайонної природоохоронної прокуратури щодо захисту прав мешканців населеного пункту.

Отже, як показує практика, для захисту своїх прав селянам не вистачає фахової юридичної підтримки: консультацій, роз’яснень закону, допомоги в оформленні документів. Позитивний досвід тих, хто вже отримав допомогу, стає мотивацією для інших, які тепер також зможуть з гідністю відстояти свої права.

Діяльність відбувається в рамках реалізації проекту «Захист та просування прав селян-власників землі та майнових паїв у Хмельницькій, Харківській та Чернігівській областях» за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження».

 Поділитися