MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Найбільшими порушниками прав людини в 2013 році були ті, хто мусить захищати право

18.04.2014   
Георгій Кобзар

Українська Гельсінська спілка з прав людини представила щорічну доповідь правозахисних організацій «Права людини в Україні – 2013».

Правозахисники назвали ключових порушників прав людини в минулому році, серед яких виявилися саме ті, хто мусить стояти на сторожі прав, свобод і законних інтересів людини: президент України (який за Конституцією повинен бути гарантом додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина), МВС і СБУ (тобто, ПРАВОохоронні органи) та суди, що покликані відновлювати порушені права людини.

Чи не найбільшим порушником прав людини в 2013 році правозахисники називають президента та його команду (чи то «сім’ю»), які пограбували країну, та органи внутрішніх справ, що перетворилися на окремі «збройні сили», непідконтрольні Міністерству оборони та чисельність яких в Україні у 1, 5 рази перевищує середній європейський показник.

Під час супроводження мирних зібрань працівники ОВС демонстрували зразки здебільше жорсткого реагування, численні припинення мирних зібрань…

Відзначилась у порушенні прав людини і СБУ, яку разом з МВС владна верхівка використовувала як інструмент для політичних переслідувань опонентів режиму.

В лідерах серед порушників опинилась і судова гілка влади. Українські служителі Феміди виявилися залежними та політично-керованими.

В доповіді правозахисники надають детальні рекомендації в сфері прав людини, котрі потрібно негайно здійснити новій владі для захисту демократії, утвердження прав людини.

Зокрема, на думку директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, «найважливішим завданням нинішньої влади є проведення судової реформи та реформи правоохоронних органів».

Доповідь «Права людини в Україні» є універсальним документом, що використовується національними та міжнародними організаціями для оцінки загального стану з правами людини в нашій державі. Вона випускається щорічно, починаючи з 2004 року. У складенні доповіді взяли участь понад 30 правозахисних організацій з усіх регіонів України.

ХПГ-інформ

 Поділитися